Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slovensko hlásí rekord: Vyrobeno přes 980.000 automobilů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Výroba automobilů na Slovensku loni stoupla na nový rekord více než 980.000 vozidel. Země si v přepočtu na obyvatele udržela pozici světové jedničky v produkci automobilů.

Z výrobních linek tří automobilek na Slovensku sjelo v minulém roce o 5,8 procenta více vozů než předloni. „Zatímco v Evropě se za loňský rok předpokládá pokles výroby automobilů, na Slovensku jsme dosáhli růst,“ řekl novinářům šéf tamního svazu automobilového průmyslu Jaroslav Holeček. Dodal, že firmy na Slovensku se dostaly na hranici svých kapacit a další zvyšování výroby by si vyžádalo rozsáhlé investice.

Svaz automobilového průmyslu předpokládá, že letošní produkce vozidel na Slovensku z důvodu zavádění nových modelů patrně mírně poklesne. Výroba podle Holečka ale bude vyšší než v roce 2012, kdy přesáhla hranici 926.000 vozů. Značný podíl na celkové produkci aut na Slovensku mají SUV.

Slovensku se daří zvyšovat výrobu automobilů navzdory tomu, že evropský trh s novými vozy zaznamenává pokles. Vozy ze slovenských automobilek ovšem směřují i do zemí mimo EU, na domácím trhu končí jenom zlomek produkce. Prodej nových osobních automobilů na Slovensku loni klesl o 4,72 procenta na zhruba 66.000 vozidel.

Automobilový průmysl patří mezi tahouny exportně orientované slovenské ekonomiky. Své závody na Slovensku mají Volkswagen, Kia a PSA Peugeot Citroën. Automobilky a jejich dodavatelé zaměstnávají na Slovensku více než 70.000 lidí.

Výrobní výsledky za loňský rok zveřejnily slovenské továrny dvou ze tří automobilek. Kia i PSA Peugeot Citroën vyrobily ve svých závodech rekordní počet automobilů. Továrna PSA v Trnavě zvýšila produkci o 15,5 procenta na 248.405 vozů. Kia v závodu u Žiliny smontovala 313.000 vozidel, což proti roku 2012 představuje nárůst o sedm procent.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
22. 1. 2014 16:57
skoro 1 mil aut
to je dobré, že vyrobily tolik aut, ale důležitější je ty auta prodat