Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Slovinsko: Země, kde je hezky celý rok

Vitek
Diskuze (0)
Moře a hory, termální koupele i jezera, a k tomu moderní síť dálnic: Slovinsku se dá rozhodně věnovat víc než jen hodinka přejezdu na cestě k Jadranu.

V očích hodně Čechů je spíš zpropadenou zemí, která za pár kilometrů dálnice nutných k přejetí do Chorvatska chce nekřesťanské peníze za vylepení známky na čelní sklo. Víc než ojediněle ale naštěstí Češi začínají objevovat Slovinsko také jako zemi, kde se dá skvěle naplnit filozofie „nežeň se k Chorvatům na jeden zátah a zastav se tu nejen na přespání“. Jadranského moře sice nechala geografie Slovincům jen kousek, ale užít si Alp, termálů či třeba golfu, na to je skvělou mezistanicí. Poznali jsme to na vlastní kůži: strávili jsme tu hned tři dny – a odvezli si kupu zážitků.

Rady na cestu

Předpisy jsou stejné jako u nás, a to včetně limitů 50, 90 a 130 km/h nebo povinného svícení. Silnice jsou kvalitní, dobře značené. Problémy vidíme dva: parkování ve městech (v zónách s bílým pruhem se bezplatně stojí pouze hodinu, s modrým jen 30 minut). Hodina na parkovištích stává zhruba 1 euro. Druhou nepříjemností jsou ceny dálničních vinět: na tak malou zemi jsou hodně vysoké.

Dálniční známky
Týdenní 15 eur / 410 Kč
Měsíční 30 eur / 820 Kč
Roční 110 eur / 3020 Kč
Pro auta do 3,5 tuny a 1,3 metru výšky nad přední nápravou. Vyšší vozy platí 40, 80 a 220 eur. Kromě toho se hradí 6,50 eura/180 Kč za průjezd tunelu Karavanke mezi Rakouskem a Slovinskem.

1. Sportovně na Bledu

Bled je rozhodně hlavním turistickým centrem Slovinska a s nejvyšší horou Triglav na dohled i jeho symbolem. My jsme se sem letos podívali hned dvakrát: v lednu, kdy přilehlé hory zdobil sníh, a v květnu, když už voda volala po koupání. Zastavit se tu vyplatí určitě těm, co jedou dálnicí přes celé Slovinsko. Bled leží na severozápadě osmdesát kilometrů od Lublaně. Na cizince jsou tu zvyklí, ulice zdobí plno hospod, jezero obklopuje spousta hotelů – ale velkému zájmu odpovídají občas přemrštěné ceny. Třeba za převoz na ostrůvek zaplatíte dvanáct eur. Zbytečně moc, říkáme si. Ale jinak moc příjemná zastávka.

Tip Světa motorů Bled je ideálním startovacím místem pro zmapování severozápadního Slovinska. Co by kamenem dohodil se nacházejí slavná horská střediska od Kranjské Gory po Pokljuku, my se necháme lanovkou vynést na nedaleký Krkavec. Za návštěvu stojí i půldruhého kilometru dlouhá soutěska Vintgar. I kolem samotného ledovcového jezera prožijete parádní den dva, ať už procházkami pod hradem,

během, na kole či na in-linech, ale také koupáním nebo v krásné loděnici veslařů, kde se konává mistrovství světa.

svetmotoru svetmotoru

2. V teple termálů

Pokud pojedete přes východní Slovinsko a máte rádi termální koupele, zastavte se na noc dvě jako my v lázeňském Radenci nebo v moderním

komplexu Moravske Toplice. Kromě koupelí nabízejí široké sportovní vyžití v podobě golfu, cyklistiky či tenisu. První středisko blízko hraničních

přechodů s Rakouskem a Maďarskem využívá přírodní zdroj minerální vody Radenska. Moravske Toplice, ležící v oblasti zvané Prekmurje, vás zase dostanou komplexem Terme 3000 s dvaadvaceti vnitřními i venkovními bazény. Ale i řadou vodních atrakcí v podobě skluzavek, tobogánů, whirlpoolů, saun, vodopádů či peřejí.

Tip Světa motorů V Radenci zkuste některý ze zkrášlujících programů: co třeba čokoládové zábaly? Můžete si tu i zajezdit na koni nebo se proletět balonem. V Moravských Toplicích jsme se nemohli nabažit černé uhličité termální vody, známé léčebnými účinky na revmatismus a kožní problémy. Voda vyvěrá z hloubky 1175 až 1467 metrů a má teplotu 72 °C, což je přírodní unikát, neb uhličité prameny bývají běžně studené.

svetmotoru svetmotoru

3. Postojenská jeskyně

Jestliže pojedete přes jihozápad Slovinska a máte rádi krásu krasů, zastavte se v Postojně, jedné z devíti stovek jeskyní, které pod touto zemí leží. Postojenská patří s rozlohou 20 km2 mezi nejrozsáhlejší a bez využití turistického vláčku si ji budete prohlížet celý den. Vstupné stojí 14 eur, což nám ve srovnání s podobnou cenou za loďku na ostrov v Bledu přijde ještě celkem fajn.

Tip Světa motorů Necelých deset kilometrů od Postojenské jeskyně najdete hrad Predjama, postavený na skalním převisu. I pod ním objevíme jeskyni s tajemnou historií: fungovala jako tajný vchod do hradu!

svetmotoru svetmotoru

4. Za vínem v Ptuji

Kolikrát jsme při tvorbě přílohy o cestě k moři Ptujem jen prolétli, když jsme mapovali, jak se vyhnout drahé dálnici, a pár desítek kilometrů mezi Rakouskem a Chorvatskem projížděli po okreskách – právě přes Ptuj. Letos jsme se tu zastavili – a nelitovali. Jedno z nejstarších měst Slovinska je vyhlášené termálním komplexem Terme Ptuj s minerální vodou o rozloze 4200 m2. Koupelí jsme si ale dost užili v Moravských Toplicích, a tak v Ptuji zvolili historii: líbil se nám zevnitř nádherně vyzdobený zámek, který se tyčí nad městem.

Tip Světa motorů Upřímně jsme nejvíc ptujského času nakonec strávili pod zemí: v jednom z mnoha pověstných vinných sklepů, které nejčastěji pamatují devatenácté století, ale najde se i ten pod římskými městskými hradbami, starý 750 let! Žádný div, že v nich zrají i taková vína jako Zlatá réva ročník 1917. Archivy samozřejmě stojí balík, ale jinak je ptujské víno dostupné, lahodné láhve koupíte už od pěti eur.

svetmotoru svetmotoru

Vitek
Diskuze (0)