Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Smart for-us: Nový koncept pro Detroit

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Smart připravuje pro lednový autosalon koncept městského pickupu. Cílovou skupinou jsou mladí aktivně žijící zákazníci.

Dostal název for-us, což může znamenat pro nás, ale také pro Spojené státy. Angličtináři by možná trochu zaplakali, neboť to není úplně gramaticky správně, ale nabízí se i tento výklad. Smart navíc trvá na přepisu s malými písmeny. Dost lingvistiky, pojďme se podívat, co novinka nabídne. Koncern Daimler, do kterého značka patří, uvolnil zatím pouze skici.

For-us je, jak současná doba velí, elektromobilem. Je tedy poháněn elektromotorem o výkonu 55 kW (75 k). Pohonná jednotka poskytuje točivý moment až 130 Nm. Lithium-iontové baterie mají kapacitu 17,6 kWh, díky palubní dokovací stanici se permanentně dobíjejí. Vůz je schopen vyvinout největší rychlost 120 km/h.

Podvozek má rozvor 2480 mm, zhruba tolik měřila první generace Smartu City/ForTwo.

Smart for-us je 3547 mm dlouhý, 1506 mm široký a značných 1701 mm vysoký. Zaujmou velmi krátké převisy karoserie. Design se povedl, na skicách vypadá autíčko docela sympaticky. Nad bezpečností dvojice pasažérů bdí mohutný ochranný oblouk za jejich hlavami.

Karoserie dostala bílý perleťový lak v kombinaci s leštěným hliníkem. Klasická zpětná zrcátka u této studie nehledejme, nahradil je smartphone s integrovanou kamerou umístěný v horní části přístrojové desky. Skořepinové sedačky jsou pokryty měkkou žlutou tkaninou.

Do nákladového prostoru za nimi se vejde dvojice elektrokol, pro každého cestujícího jedno. Je pravda, že přední kolo musí jít pryč a zadní čelo je nutné sklopit. Pochopitelně elektricky.

Detroitský autosalon, kde bude mít for-us světovou premiéru, je první významnou automobilovou přehlídkou příštího roku. Koná se od 14. do 22. ledna 2012.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)