Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Španělsko rozjíždí další kolo šrotovného

David Bureš
Diskuze (20)
Španělská vláda na další kolo šrotovného vyčlení 70 milionů eur. Je to už čtvrté kolo takových pobídek.

Španělská vláda prodlouží pobídky na nákup nových automobilů. Tento čtvrtek to oznámil ministr financí Cristobal Montoro. Předchozí kolo šrotovného sice napomohlo zvýšit prodeje aut na španělském trhu, odborníci ale tyto pobídky obecně kritizují.

Vláda vyhradí na takzvaný plán PIVE 4 dalších 70 milionů eur (cca 1,8 miliardy korun). Stejnou částku na tyto pobídky Španělsko vyčlenilo již v červenci, tyto prostředky byly vyčerpány během tří měsíců. Při započtení nejnovějšího plánu už španělská vláda vyhradila na šrotovné celkem 290 milionů eur (asi 7,45 miliardy korun).

V rámci pobídek zákazníci dostanou 2.000 eur (asi 51.000 Kč) na nákup nového automobilu, pokud jej vymění za více než deset let staré auto. Rodiny na nákup vozu s více než pěti sedadly mohou od vlády dostat až 3.000 eur (zhruba 77.000 korun).

Pobídky mají nejen zvýšit prodeje nových automobilů, ale mají také pomoci s pročištěním ovzduší. Nové vozy totiž mají nižší emise oxidu uhličitého než ty staré.

Zatímco prodejcům se pobídky na nákup vozu líbí, odborníci na automobilový průmysl již dříve šrotovné kritizovali. Tyto pobídky totiž mají pouze přechodný a z dlouhodobého hlediska v podstatě nulový efekt, protože po období zvýšeného zájmu o nové vozy přišel vždy o to výraznější pokles.

Na španělském trhu sice v září prodeje aut meziročně vzrostly o 28,5 procenta, když zde bylo registrováno 45.175 nových aut. Šrotovné ale na tento růst výrazný podíl nemělo, zvýšení prodejů bylo totiž způsobeno především tím, že loni v září byly prodeje extrémně nízké kvůli tehdejšímu zvýšení daně z přidané hodnoty.

David Bureš
Diskuze (20)
Avatar - Jaros71
18. 10. 2013 17:51
Go SEAT
Go SEAT GOOO.. >:D
Tak musejí své automobilce nějak pomoci..
A SEAT má nyní slušně vypadající auta.. :yes:
Může na tom jen vydělat.
18. 10. 2013 17:01
Re: Máme A, chybí však B
čím dřív Euro, tím líp, ty východočeský "Tožtaku"
Avatar - Emel
18. 10. 2013 16:56
Re: Máme A, chybí však B
Že mu sníží plat? To mu nevysvětlí nikdo, odbory se pominou... a tak dále.
Že bude dostávat stejně peněz, ale méně si toho za ně koupí? To není potřeba vysvětlovat, na to přijde sám ;-)
Avatar - WinDiesel
18. 10. 2013 16:50
Re: Máme A, chybí však B
Se svým sebevědomím opravdu nemám problém. Na rozdíl od jiných rozumbradů se ve světě vyznám a vidím, jak hrozivý rozdíl mezi naší zemí a dalšími, nejenom západoevropskými, je.
V tento moment je vcelku komické kritizovat šrotovné v zemi, kde e vcelku všechno na vyšší úrovni než u nás. není to o sebevědomí, je to o smutné realitě.
Avatar - donPedro
18. 10. 2013 15:10
Re: Máme A, chybí však B
Bať - no právě ... jen kdo to tomu dělníkovi vysvětlí, toď otázka.