Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: Nová Lancia Ypsilon - nové foto

Ondřej Láník
Diskuze (7)
Ještě než se na trhu objeví nové Lancie vzešlé ze spolupráce s Chryslerem, přijde jedna klasická. Na nový Ypsilon - stylový mini-hatchback do města - se čeká sedm let.

Fiat kvůli globální ekonomické recesi zmrazil od října 2008 veškeré investice do vývoje, ale tento stav trval jen do konce loňského roku. Měl však za následek zpoždění oficiálních debutů nástupce Pandy, Alfy 147 a Lancie Ypsilon.

Dle současného šéfa Fiatu Sergia Marchionneho budou investice postupně obnovovány do původně plánované výše 4,5 miliardy eur během letošního roku. Před dvěma lety přitom italský koncern utratil takřka 5 miliard, loni ovšem omezil výdaje na vývoj o 32 % na necelé 3,4 miliardy.

Zatímco u Alfy Romeo Giulietta, nástupce řady 147, bylo uvedení na trh opožděno asi o rok, u Lancie Ypsilon a Fiatu Panda je prodleva delší – dva roky. Mini od Lancie si budou moci zákazníci koupit od léta 2011.

Novinkou je jak pětidveřové provedení karoserie, tak i výroba mimo Itálii. Od letošního léta se na nový výrobek připravují v polských Tychách, kde bude malá Lancia vznikat namísto Fiatu Panda. Změna si v závodě a u dodavatelů vyžádá investici v celkové výši 1,4 mld. zlotých (8,7 mld. Kč). Plánovaná produkce Lancie Ypsilon v Tychách by měla dosáhnout počtu 100-120 tisíc aut ročně, výrazně méně ve srovnání s Pandou. Vedení závodu však potvrdilo, že současná generace Pandy bude vyráběna minimálně do konce roku 2012.

Ondřej Láník
Diskuze (7)
Avatar - euro89
19. 12. 2010 20:50
Re: Bože, kdy tohle skončí?
>:D :yes:
Avatar - ethicon
19. 12. 2010 18:23
Re: Bože, kdy tohle skončí?
ty by si zrovna mohol byť rád, že sa tu tieto články objavujú, kde inde by si prezentoval tieto svoje fundované bláboly ak nie pod článkami o Fiate? >:-[] .
19. 12. 2010 17:33
Re: Bože, kdy tohle skončí?
tak hlavně to chce klid, že :-) Nesplněných slibů z Itálie bylo poslední dobou opravdu dost, ale zrovna nová "Y" je zcela reálná a prostě příští jaro bude, fakt ;-)

Jinak když pod každým druhým článkem o koncernu Fiat je vášnivá diskuse, tak asi těžko je redakce nebude uvádět, že.... ;-)
19. 12. 2010 17:28
Bože, kdy tohle skončí?
Skutečně nás redakce bude znova a znova krmit těmito bláboly? Tyhle nesmyslné PR především a prakticky skoro výhradně od fiatu jsou snad ještě horší, než zprávy o tom, kolik v které fabrice dostali dělníci přidáno za mimořádné směny. Nešlo by podobné nesmysly vynechat?

Kolik jsme tady už viděli a četli, co všechno fiat vyrobí, vyvine a navrhne, kolik malůvek i počítačových podob tady bylo, nebylo by zajímavější místo všech těch "článků" shrnout jednou, co všechno v posledních cca pěti letech hoši z Turína s patřičnou nabubřelostí a pompou naslibovali a co z toho byla skutečnost? To by bylo mnohem zajímavější, nicméně by to pro redakci bylo asi mnohem pracnější, než chvatné přetiskování podobných blábolů pravděpodobně z oficiálních materiálů turínského "molocha"...
19. 12. 2010 08:08
Re: fotky
To vypadá dobře... :yes: