Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Spy Photos: Rolls Royce Corniche Cabrio

Ondřej Láník
Diskuze (5)
Letošní léto je pro pracovníky mnichovského vývojového centra jiné než obvykle. Dokončují totiž vývoj nového otevřeného Rolls-Royce a s tím souvisí také povinnost absolvovat předepsaných příděl testovacích kilometrů na běžných silnicích bez střechy.

Zde jsou první fotografie nového Corniche se staženou střechou.

Rolls-Royce ukázal v Ženevě před dvěma lety první novodobé "experimentální" vozidlo, které vzniklo již pod dohledem nového vlastníka - BMW. Označení EX mělo v minulosti několik vývojových verzí Rollsů z první poloviny minulého století, které automobilka využívala k odzkoušení nových prvků, ještě před zavedením do běžné výroby. V minulém roce automobilka zveřejnila další fotografie této studie v newyorských ulicích, což podpořilo dřívější spekulace o výrobě podobného automobilu v blízké době. Nakonec i z úst Iana Robertsona šéfa Rolls-Royce zaznělo, že nového otevřeného modelu se dočkáme nejpozději v březnu 2007.

V Goodwoodu již probíhá předsériová montáž prvních vozů, což potvrzují také špionážní fotografové, kteří novinku již několikrát zachytili. Předpokládá se, že nový kabriolet si budou kupovat nejen současní majitelé Phantomů, ale také lidé, kteří Rolls-Royce v životě nevlastnili.

Design původní studie otevřeného automobilu, který sdílel podvozek Phantomu, vznikl v kalifornském design centru koncernu BMW, pod taktovkou šéfdesignera Rolls-Royce, Iana Camerona. Z návrhů pak byl v Mnichově vyroben prototyp, který se představil v Ženevě v roce 2004. Představitelé britské luxusní značky naznačili, že sériová verze připravovaná na rok 2007 je inspirovaná ženevskou studií. Fotografie prototypů ukazují, že podoba sériového modelu zůstane studii velmi blízká, a to včetně světlometů využívajících světelné prvky LED.

Hliníkový podvozek Phantomu měl ve studii o 100 mm zkrácený rozvor, celková délka 5669 mm je menší o 165 mm. Spolu s impozantní šířkou 1990 mm zajišťují rozměry vozu maximum prostoru čtyřem cestujícím ve všech směrech. Rolls-Royce v krátkém prohlášení přiznal že sériový model bude o málo menší a na rozdíl od studie 100 EX, poháněné atmosféricky plněným vidlicovým šestnáctiválcem o zdvihovém objemu 9 l, dostane klasický motor V12 o objemu 6,75 l z Phantomu. Předpokládaná cena tohoto super kabrioletu je 250 000 liber.

Další fotografie prvních prototypů najdete v článcích:
Spy Photos: první fotografie Rolls-Royce Corniche,
Rolls-Royce Phantom příjde o střechu

Ondřej Láník
Diskuze (5)