Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SSC Tuatara: Nová generace amerického supersportu

Diskuze (2)
SSC Ultimate Aero má nástupce. Jmenuje se Tuatara a přichází po pouhých třech letech výroby předchozího modelu.

Automobilka SSC (zkratka znamená Shelby Super Cars, zakladatel Jerod Shelby ale nemá nic společného s Carolem Shelby) je mezi automobilovou veřejností známá díky supersportu Ultimate Aero. Ten ve své vrcholné specifikaci SSC Ultimate Aero TT zaznamenal v roce 2007 rychlostní rekord 411,76 km/h, platný až do loňska.

Je jasné, že vyvinout nástupce takového modelu není jednoduchá úloha. V SSC proto vsadili na radikální změnu konstrukce namísto postupné evoluce. Model Ultimate Aero je přitom ve výrobě teprve tři roky…

Pohon zajišťuje motor 7,0 DOHC V8 přeplňovaný dvojicí turbodmychadel. Výkon je odhadován na 1350 koní, tedy 992 kW. Převodovka bude sedmistupňová manuální nebo sedmistupňová robotizovaná, v obou případech s tříkotoučovou karbonovou spojkou.

Z karbonu je také skelet, karoserie i kola. Jen deformační zóny mají nosníky z hliníku.

Pod designem je podepsán americký designér supersportů Jason Castriota. Ten se v poslední době blýsknul konceptem Saab PhoeniX a studií Bertone Mantide, navrhl ale také například Maserati GranTurismo, Ferrari 599 GTB nebo zakázkové Ferrari P4/5 by Pininfarina.

Název Tuatara pochází z Nového Zélandu. Maorové, tamní domorodci, tak označují jednoho ostrovního plaze. V jejich jazyce Tuatara znamená „ostny na zádech“ a podobný prvek se objevuje i na kapotáži nového SSC.

Diskuze (2)
22. 7. 2011 08:38
Re: Krása a funkčnosť v jednom...
Jj, předek - stíhačka, zadek - batmobil... Výkon: z osmiválce a toho objemu - neuvěřitelný, hmotnost má být (alespoň, co vím) cca o půl tuny nižší než u Veyronu, navíc SSC by mohl být i levnější než Veyron. Takže za mě taky určitě :yes: .
PS: Už se moc těším ne nějaké srovnání: Veyron vs. Agera R vs. SSC...
Avatar - R32
19. 7. 2011 20:16
Krása a funkčnosť v jednom...
čo dodať, dizajn je skvostný a zároveň funkčný, takéto spojenie nieje vídať často... za mňa :yes: :yes: :yes: