Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Stále se můžeme vrátit ke spalovacím motorům, naznačuje opatrně šéf Stellantisu

Marek Bednář
Diskuze (60)

Důležité volby v příštím roce – v EU i v USA – mohou změnit politický názor na načrtnutou dominanci elektrických aut. Koncern Stellantis je dle slov šéfa Carlose Tavarese připraven.

Strategie snad všech velkých automobilek do budoucích let, do velké míry vynucená výhledem legislativy, je opouštět spalovací motory a přecházet k elektrickému pohonu – alespoň co se týče vyspělých zemí světa.

Jak ale vyplývá ze slov Carlose Tavarese, šéfa koncernu Stellantis, ještě pořád není pozdě na přehodnocení strategie. Stellantis podle něj bude muset reagovat, „pokud se politický názor a veřejné mínění posune směrem k menšímu množství elektromobilů“.

Video se připravuje ...

„V příštím roce jsou dvoje důležité volby – volby do Evropského parlamentu v červnu a volby v USA v listopadu. Může se stát, že politika pak bude jiná,“ cituje Tavarese německý magazín Automobilwoche. „Jedním z mých úkolů je připravit se na nové rámce. Máme plány, které s tím počítají,“ dodává Tavares.

Za současného stavu přitom Stellantis počítá s tím, že v roce 2030 bude v Evropě prodávat výhradně elektromobily a v USA budou ve stejné době elektrická auta tvořit polovinu prodejů. Evropská unie plánuje zakázat prodej nových aut, spalujících klasická fosilní paliva, od roku 2035. Kalifornie a nejméně deset dalších amerických států má plány velmi podobné.

Většina elektromobilů Stellantisu bude stát na platformách STLA Small, Medium, Large a Frame. Nikoliv však všechny – automobilka má ještě levnější platformu s názvem Smart Car, určenou sice pro rozvojové země, ale plánuje na nich odhalit nejméně sedm modelů. Citroën ë-C3 už je na světě, další mají nést loga Fiatu a Opelu.

Marek Bednář
Diskuze (60)

Doporučujeme

11. 12. 2023 15:20
Re: Snad se děje nějaký návrat k reálu
Pockaj. Tesla je technicky vyspela. Neplet si kvalitu zpracovania a technicku vyspelost.
7. 12. 2023 08:52
Re: Snad se děje nějaký návrat k reálu
Tam naštěstí vyhrál Wilders, takže tupani úrovně Timmermans tam nebudou mít moc prostoru páchat zlo a škody.
5. 12. 2023 18:26
Re: Snad se děje nějaký návrat k reálu
Kde ho porazil na hlavu pravicový Wilders ;-)
5. 12. 2023 14:27
Re: Snad se děje nějaký návrat k reálu
Naštěstí už šek škodit do Nizozemí... :-[]
Avatar - Barrichello
5. 12. 2023 13:23
Re: Snad se děje nějaký návrat k reálu
v africe jezdí vraky co sou rády že jedou, tam se na žádné euro nehraje :-)