Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru Forester tS: Skoro-STi

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Subaru si pro japonský trh připravilo novou limitovanou sérii modelu Forester.

Subaru na autosalonu v Sydney představilo koncept Forester S-Edition, jehož motor 2,5XT se může pochlubit vyšším výkonem a točivým momentem. Nyní automobilka uvádí na japonský trh limitovanou sérii tS, jejíž pohonná jednotka disponuje stejnými výkony jako motor konceptu.

Pod kapotou Foresteru tS tedy pracuje přeplňovaný plochý čtyřválec o objemu 2457 cm3. Ten je naladěn na výkon 193 kW (263 k) při 6000 min-1 a točivý moment 347 Nm dostupný od 2800 do 4800 min-1. S motorem spolupracuje pětistupňová automatická převodovka s možností změny rychlostních stupňů prostřednictvím pádel pod volantem.

Forester tS dostal podobně jako koncept S-Edition představený v Austrálii sportovní tlumiče a pružiny od divize STI, které snižují jeho světlou výšku. STI je rovněž dodavatelem 17palcových litých kol a sportovního výfukového systému s dvojicí koncovek o průměru 100 mm.

Použití řady komponentů od STI potvrzují loga na karoserii i v interiéru. V případě exteriéru se tS od svých méně výkonných sourozenců liší i díky novému spoileru pod předním nárazníkem a difuzoru pod zádí. Jistým poznávacím znamením se stane i lak karoserie, protože tS bude k dispozici pouze v černém, bílém, stříbrném nebo modrém laku.

Interiér Foresteru tS standardně nabídne sedadla čalouněná kůží a Alcantarou s prošíváním nití v kontrastní barvě a logy STI na opěradlech. Další úpravy oproti standardním Foresterům představují přístroje s rychloměrem ocejchovaným do 240 km/h, kůží obšitý sportovní volant, červené startovací tlačítko STI, hliníkové sportovní pedály a ochranné lišty prahů s logy tS.

Subaru Forester sT má vzniknout sérii 300 vozů a prodej se má rozběhnout v březnu roku 2011. Základní cena je stanovena na 3.622.500 japonských jenů (zhruba 800.000,- Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (5)
Avatar - Glaukos
28. 10. 2010 17:21
Forester
Tak tS verze Legacy nestaří a už je i Forester, jen škoda, že se to fo Evropy zřejmě nedostane, bylo by to parádní svezení a mnohé hot-hatche by Forester zadupal do země. Pro mě osobně :yes: a nevadí mi ani to třetí zrcátko, naopak na japonských autech vypadá skvěle (např. Pajero s ním vypadá líp než bez něho)
28. 10. 2010 10:31
Re: OT: Tretie vonkajšie spätné zrkadlo
asi máš pravdu, jiné vysvětlení mě nenapadá. Ale na této káře to vypadá poněkud směšně, chtěl bych vidět toho borce, kterej si veze v ST balík slámy >:D
28. 10. 2010 07:32
OT: Tretie vonkajšie spätné zrkadlo
Trochu OT, ale teraz ma to pri pohľade na japonskú verziu vozidla napadlo - načo majú Japonci to tretie vonkajšie spätné zrkadlo na kapote, a ešte k tomu na opačnom konci, ako sedí vodič? Kvôli minimalizácii mŕtveho uhla? Však to by stačilo montovať asférické zrkadlá na obe strany a nemuseli by takto špatiť celkový dizajn... Okrem toho omnoho podstatnejšie z hľadiska bezpečnosti je sledovať mŕtvy uhol na vodičovej strane.