Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Subaru WRX STI ustavilo nový rekord trati Isle of Man TT

Michal Fokt
Diskuze (8)
Mark Higgins se v Subaru WRX STI prohnal tratí závodu Tourist Trophy na ostrově Man o 30 rychleji, než byl předešlý rekord, průměrnou rychlostí přes 187 km/h!

Ostrov Man je zvláštní místo - v rámci Velké Británie autonomní subjekt s velmi přísnými imigračními pravidly, ale zejména s neomezenou rychlostí na tamních silnicích. Takže když se vytyčuje trať legendárního závodu Tourist Trophy (TT), jenž se zde jezdí od roku 1907, stačí příslušné silnice "omlíkovat" a sem-tam někam postavit balík slámy.

Není divu, že TT je velmi specifický závod, vedoucí vesnicemi a městečky, povětšinou s nulovými únikovými zónami a extrémně náročný na jezdecké umění. Pochopitelně se zde také za řidítky motocyklů, jimž je závod vyhrazen, často umírá, přesto nikdo nevolá po zrušení takových aktivit jako ...jinde.

Toto ještě opravdovější zelené peklo se ovšem krom jednostopých šílenců stalo také v rámci Isle of Man TT Festival rejdištěm britského rallyeového závodníka Marka Higginse, jenž zde v roce 2011 s upraveným Subaru WRX STI zajel rekord pro osobní automobily, když 60,66 km dlouhou trať projel průměrnou rychlostí 185,6 km/h. Letos se na Man vrátil s nejnovějším WRX STI a svůj čas vcelku "komfortně" vylepšil.

Auto, které se příliš neliší od sériového (má pouze ochrannou klec, odpojený omezovač rychlosti, vylepšené chlazení motoru, závodní pružiny, tlumiče a sedadla) na "road legal" pneumatikách Dunlop Direzza, smázlo tři roky starý rekord s nečekanou lehkostí, Mark Higgins byl o půl minuty rychlejší, což znamenalo průměrnou rychlost jízdy 187,29 km/h, přičemž v úseku kolem Mountain Circuit měl na rychloměru i kolem 260 km/h.

Michal Fokt
Diskuze (8)
6. 6. 2014 07:59
Re: Drobné odlišnosti
Což nic nemění na tom, že ho takhle nedostaneš od výrobce.
6. 6. 2014 00:49
Re: Letos už to bylo bez "šmíru".
Tak tady [odkaz] k němu nebyl taky daleko, ikdyž to nebylo ve 210 :-)

Videí (zatím převážhně starších) je na netu spusta a člověk se při jejich přehrávání ani nemůže divit, že ostatní radši krouží na NS :-)

Ještě 2 poznámky:

- na čtyřválec má STi zvuk skvělej a nepotřebuje k němu ani nejrůznější "nahrávky"

- zmíňovat odpojenej omezovač rychlosti je zvláštní, když nové STi má max. 255 km/h a přitom měl tacho max. 260
Avatar - JDM
5. 6. 2014 20:31
Re: Drobné odlišnosti
ta skoro seriovka, vetsina wrx sti co potkas na silnici jsou mnohem vic upraveny , dekat ,FMIC, vstriky, premapovano,kovany motory, podvozky, tohle auto je fakt serie .
Avatar - Uživatel_5340709
5. 6. 2014 18:40
Letos už to bylo bez "šmíru".
Higgins překonával svůj vlastní rekord z r. 2011, kdy v rychlosti kolem 210 Km/hod lehce chytl o pankejt, následný smyk srovnal, rekord zajel, čímž si vysloužil nadosmrti místo v síni slávy, protože dodnes nad jeho pohotovostí a uměním všichni kroutí hlavou. Je to umělec. :yes:
5. 6. 2014 18:01
Rekord...
Rekord mezi automobily (a že jich to moc nejelo), to je důležité zdůraznit. Ano, je to fajn výkon, ale zase to nepřehánějte. Kulervoucí to zrovna není, na rozdíl od Bruce Ansteyho, který to na superbiku objel za 17:06 v průměru skoro 213 km/h.