Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Světová premiéra Mini Cabrio v Ženevě

Ondřej Láník
Diskuze (3)

Je to tady. Po třech letech od představení nového Mini je na světě jeho otevřená verze. Za tři týdny ji uvidíme v Ženevě živě.(doplněno o 4 plakáty)

 

Mini Cabrio je čtyřmístným otevřeným automobilem, který sází na vzhled a image. Na první pohled se zdá auto nepraktické, ale základní zavazadlový prostor o objemu 120 litrů (při složené střeše) se natažením střechy zvětší na 165 litrů a pokud opravdu potřebujete něco “stěhovat”, vejde se do Mini Cabrio s nataženou střechou a se sklopenými sedadly až 0,605 m3 nákladu. Nakládání těžších předmětů je usnadněno víkem jehož panty jsou u spodní hrany a je možno jej zatížit až 80 kilogramy. Toto auto si zřejmě na “stěhování” kupovat nebudete, takže se pojďme podívat na novou střechu.

 

Elektrické ovládání klasické “plátěné” střechy má dva stupně. Prvním stiskem tlačítka se o 40 cm pootevře prostor nad hlavami cestujících, a tvoří tak jakési „otevřené střešní okno“. Druhý stisk tlačítka vydá povel k uschování celé střechy za druhou řadu sedadel, což trvá nejdéle 15 sekund. Střecha bude standardně černá u modelu Mini One Cabriolet, dražší Mini Cooper Cabriolet bude mít střechu černou, modrou nebo zelenou.

 

Cabrio má exkluzivně dvě nové barvy Hot Orange a Cool Blue. Mini Cooper Cabriolet vyjede s kryty vnějších zpětných zrcátek v barvě vozu.

 

Přístrojová deska může být mimo současných variant (stříbrná, antracit, hliník, dřevo) také dodávána v barvě karosérie. K řadě existujících čalounění sedadel přibyla tmavě modrá kůže “Gravity”. Jen v Mini Cabrio budou nabízena nová 17palcová pětipaprsková kola.

 

Pod kapotou zůstává vše při starém. Čtyřválec 1.6 l (66 kW, 140 Nm) pro Mini One Cabrio a v silnější verzi (85 kW, 150 Nm) pro Mini Cooper Cabrio. Oba s pětistupňovou manuální převodovkou. Na příchod silnějšího Mini Cooper S ještě budeme chvíli čekat.

 

Slabší kabriolet jede nejvíce 175 km/h a zrychluje na 100 km/h z klidu za 11,8 s, silnější kolega má sportovnější výkony (maximální rychlost 193 km/h a zrychlení 0-100 km/h za 9,8 s), ale řekne si o trochu více paliva 7,3 l/100 km proti 7,2 l/100 km u Mini One Cabrio. O popularitě toho kterého modelu rozhodnou ceny, které zatím nebyly zveřejněny.

 

Standardní výbava zahrnuje 4 airbagy, ABS, EBD a CBC (Cornering Brake Control). ESP a elektronické omezení prokluzu jsou za příplatek. Starost o bezpečnost při převrácení, musí při absenci ochranného oblouku za předními sedadly, převzít stabilní rám čelního skla a dvojice “formulových” ochranných oblouků za zadními sedadly.

Zde si můžete stáhnout plakáty Mini coper Cabrio.

Ondřej Láník
Diskuze (3)