Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tak trochu jiná ojetina na prodej. Tohle auto má příplatkovou výbavu za 7,8 milionu

Jan Zajíc
Diskuze (0)

U těch nejexkluzivnějších aut bývá obvyklé, že kromě vysoké základní ceny nabízejí ještě možnost velkého množství příplatků. A také velice drahých.

Hezkým příkladem může být McLaren Speedtail z roku 2020, který se jako "ojetý" objevil v nabídce dubajského prodejce Tomini Classics. Uvozovky jsou na místě, neboť britské sportovní auto má na tachometru jeden jediný ujetý kilometr.

Také bychom měli upozornit, že i když v plánech McLarenu figuruje pouhých 106 exemplářů modelu Speedtail a všechny už dávno mají kupce, tento dubajský není jediný už vyrobený kus momentálně na prodej. Nás však zaujal právě zmínkou o příplatcích.

Podle inzerátu totiž dostal prvky nad rámec základní podoby v hodnotě zhruba 7,8 milionu korun. A za tyhle peníze už byste si rovnou mohli koupit "docela hezké" auto.

Příplatky zahrnují například karoserii z uhlíkových vláken, hliníkové a titanové elementy, tepelné štíty výfuku z 24karátového zlata nebo sadu zavazadel. Součástí výbavy je také ochranná plachta, nářadí nebo nabíječka akumulátoru.

Vozu samozřejmě nechybí přední kola se specifickými karbonovými kryty, které snižují turbulence kolem podběhů. Právě na aerodynamiku se v McLarenu zaměřili opravdu důkladně. Ostatně proto má Speedtail protaženou záď (odtud název), díky níž je s délkou 5.137 mm o zhruba půl metru delší než model P1, kabinu ve tvary kapky nebo aktivní zadní křidélka a digitální kamery místo tradičních vnějších zpětných zrcátek.

O pohon se stará hybridní ústrojí kombinující vidlicový osmiválec s, maximální výkon činí 772 kW. Díky tomu, už zmíněné aerodynamice a také relativně nízké hmotnosti (Speedtail váží 1.430 kg) dokáže auto zrychlit z klidu na 300 km/h za 12,8 sekundy a uhánět rychlostí až 403 km/h.

Dubajský vůz dostal metalický tmavě modrý lak Dark Sapphire Pearl s lehce fialovými "odlesky", v interiéru pak zaujme kombinace využívající kontrast béžové a modré. Čalounění je z anilinové kůže.

Charakteristickým detailem modelu Speedtail je centrální pozice řidiče (jako u legendárního McLarenu F1) s dvěma sedadly za ním. Taková pozice si vyžádala netradiční řešení ovládání převodovky, umístěné na stropě.

Exkluzivní hypersport dubajský prodejce nabízí za 3.495.000 dolarů, což je v přepočtu asi 73,7 milionu korun - bez daně. McLaren přitom základní cenu modelu Speedtail stanovil na 1,75 milionu liber bez daně, tedy podle aktuálního kurzu asi  51,5 milionu korun.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme