Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tato Felicia stojí půl milionu. Prodává se jako umělecké dílo

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Moderní Škoda Felicia zpravidla není ojetinou, za níž by se platily statisícové částky. Za tuhle přesto německý prodejce požaduje skoro půl milionu korun.

Tedy přesně řečeno jde o 18.999 eur, což je v přepočtu asi 491 tisíc korun.

Pohled na základní údaje přitom odhalí jen jednu poměrně neobvyklou informaci, a to tu, že škodovka má velice nízký nájezd - pouhých 1.238 kilometrů.

Ani tato skutečnost společně s logicky velice zachovalým stavem by však zřejmě neospravedlnila tak vysokou požadovanou cenu. Jinak jde totiž o standardní pofaceliftovou "feldu", kterou pohání slabší třináctistovka o výkonu 40 kW, která je spojena s pětistupňovou manuální převodovkou.

Příčinou neobvyklé požadované částky má být fakt, že si s karoserií tohoto hatchbacku pohrál německý umělec Otmar Alt. Ten se navíc podepsal na kapotu, přičemž vedle něj přidali ještě autogramy Roman Herzog, sedmý prezident Spolkové republiky Německo (úřad zastával v letech 1994 až 1999), a jeho žena.

Felicia jako umělecké dílo by měla být výsledkem dobročinné iniciativy, v tomto případě organizované pro nadaci Christiane Herzog Stiftung, která pomáhá pacientům s cystickou fibrózou.

V Německu upravených škodovek pro dobrou věc vzniklo víc, chvályhodná tradice odstartovala v roce 1997, kdy sochař Kurt Arentz vyšperkoval Škodu Octavia. O rok později vytvořil Španěl Gustavo design pro Škodu Felicii, pak přišlo na řadu naše auto od Otmara Alta.

V roce 2000 se zase Francouz Damien Ligier věnoval Škodě Fabia. A podobně se pokračovalo i v dalších letech, v roce 2004 například vznikla Fabia Combi pro organizaci Kindernothilfe, která podporuje děti v nejchudších částech světa.

Jan Zajíc
Diskuze (2)

Doporučujeme

22. 2. 2021 21:57
Hroznej šrot
Do šrotu s tim❗
Avatar - Stejsn
22. 2. 2021 08:12
Kdyby to aspoň bylo hezký.
Jenže není.