Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra Trucks dosáhla loni tržeb 7,12 miliardy korun, plánovala nižší

Diskuze (0)

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks loni dosáhla tržeb 7,12 miliardy Kč, což bylo o deset procent více, než plánovala. Zákazníkům dodala 1.326 vozů. Tatra Trucks to sdělila v tiskové zprávě. Předloni měla automobilka tržby 5,31 miliardy korun a prodala 1.278 automobilů. Letos Tatra plánuje další zvýšení výroby, s partnery také pracuje na vývoji nákladního automobilu s vodíkovými palivovými články.

"Automobilce Tatra Trucks se v roce 2022 dařilo, což se promítlo do počtu 1.326 vyrobených a prodaných vozů a překonání předpokládaných tržeb. Automobilka také v minulém roce pokračovala v plnění klíčových kontraktů a zahájila vývoj nových generací automobilů svých stěžejních modelových řad i systémů alternativních pohonů. Tyto procesy se zásadním způsobem promítnou do její produkce v následujících letech," uvedl mluvčí Tatry Andrej Čírtek.

Čísla podle něj potvrzují trend postupného zvětšování objemu produkce. "Pro tento rok Tatra Trucks plánuje další navýšení výroby. Pokud se záměr zdaří, dostane se automobilka na rekordní čísla v novodobé historii," uvedl mluvčí.

Video se připravuje ...

Nejvíce nákladních automobilů Tatra loni dodala na tuzemský trh. "Necelou polovinu z celkové produkce tvořila vozidla pro civilní segmenty, jako jsou stavebnictví, těžební průmysl, komunální služby, zemědělství atd., a také pro zákazníky v oblasti hasičských a záchranných složek. V minulém roce mírně převážila produkce nákladních vozů pro obranný segment, především vzhledem k mezinárodní bezpečnostní situaci a potřebám české armády," uvedla Tatra.

Generální ředitel a předseda představenstva Tatra Trucks Pavel Lazar uvedl, že k největším zakázkám patřily ty z obranného a záchranářského sektoru. "Šlo hlavně o logistická vozidla na přepravu nákladů a osob pro českou a belgickou armádu, ale také například hasičské speciály pro německý trh," uvedl Lazar.

Ve spolupráci s nizozemskou DAF Trucks a dalším kopřivnickým podnikem Tatra Defence Vehicle začala Tatra Trucks dodávat automobily ze zakázky na téměř 900 logistických vozidel pro belgickou armádu. Ve druhé polovině roku byly pro firmu také velmi důležité objednávky na téměř 300 přepravních automobilů pro českou armádu.

"Dokázali jsme na požadavky ministerstva velmi pružně zareagovat a do konce roku 2022 jsme dodali na 200 nákladních automobilů v souladu se smlouvami ze srpna a září. Plnění smluv pokračuje i letos, armádě dodáme další desítky tatrovek, stejně tak i příští rok," uvedl obchodní ředitel a místopředseda představenstva Tatry Trucks Petr Hendrych.

S několika partnery Tatra pracuje na vývoji nákladního automobilu s vodíkovými palivovými články. "V minulém roce jsme připravili koncepci vozu a letos pracujeme na stavbě prototypu. Ten by měl být připraven na instalaci palivových článků v polovině letošního roku," uvedl ředitel výzkumu a vývoje Tatra Trucks Radomír Smolka. Tatra pracuje také na hybridním voze s motorem Tatra a generátorem nebo na motoru Tatra spalujícím vodík.

Tatra Trucks vyrábí sériové nákladní vozy i speciální automobily na míru. Produkuje vozy a podvozky pro civilní sektor i pro využití v armádě či v záchranných složkách. Má přes 1.400 zaměstnanců, dalších víc než 700 lidí pracuje v dceřiné firmě Tatra Metalurgie. Tatra Trucks patří do skupiny Czechoslovak Group miliardáře Michala Strnada, dalším jejím akcionářem je skupina Promet Group Reného Matery.

Diskuze (0)

Doporučujeme