Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tatra v letošním roce prodá více než 800 vozů

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Kopřivnická automobilka Tatra letos prodá více než 800 aut. Růst tvoří asi 15 procent, naopak klesl počet zaměstnanců zhruba o 22 procent.

Na odborné konferenci Očekávaný vývoj automobilového průmyslu v ČR a střední Evropě v Brně to řekl generální ředitel Tatra Trucks Petr Karásek. Loni firma vyrobila 763 a prodala 722 aut.

Podla Karáska není firma nastavená strategicky, aby dělala každý rok o 20 procent více vozidel. Tatra by měla fungovat v "efektivním pásu výroby". Ten se má pohybovat mezi 500 a 1500 vozů. "Chceme, aby v každém kilogramu vozidla bylo co nejvíce přidané hodnoty," uvedl Karásek.

Záměr firmy označil za "strategii tržního výklenkáře". Znamená to, že se firma stále více zaměřuje na speciální aplikace a malosériovou kusovou výrobu. Karásek uvedl, že firma letos úspěšně vyváží například na Střední východ. Na trh uvedla několik novinek. Příkladem je agrotahač pro zemědělce nebo společný zbrojařský podnik s firmou Nexter.

Podle informací ze srpna tržby automobilky za letošek dosáhnou asi tří miliard korun místo původně očekávaných 2,8 miliardy. Drtivá většina produkce automobilky je určena na vývoz, a to jak auta, tak i sady dílů.

Společnost Tatra Trucks vlastní čeští podnikatelé Jaroslav Strnad a René Matera. Noví majitelé získali loni automobilku v dražbě, kam se dostala kvůli dluhům. Tatra loni vyrobila 763 kompletních vozidel, což bylo nejvíce od roku 2008. K začátku letošního srpna zaměstnávala firma 875 kmenových zaměstnanců.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)