Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Soud zprostil viny exministra Bartáka v kauze armádních aut Tatra

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Pražský městský soud zprostil viny exministra obrany Martina Bartáka a zbrojaře Michala Smrže v kauze údajné korupce při nákupu armádních vozů Tatra.

Obžaloba Bartáka vinila z přijímání úplatku, Smrže z pokusu o podvod. Podle soudu se trestného činu nedopustili. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat k vrchnímu soudu.

Podle obžaloby chtěli muži od představitelů Tatry úplatky za vyřešení problémů se zatěžkávacími zkouškami, které měla firma při dodávce několika stovek terénních aut. Tehdejší první náměstek ministryně obrany Barták prý při návštěvě USA, kam odjel v únoru 2008 jako člen delegace premiéra Mirka Topolánka (ODS), neúspěšně požadoval po předsedovi dozorčí rady automobilky Tatra Williamu Cabanissovi úplatek ve výši pěti milionů dolarů (přes 80 milionů korun). Penězi si firma měla zajistit hladký průběh zakázek vypisovaných ministerstvem.

Bartákův známý a majitel zbrojařské firmy MPI Group Smrž se údajně snažil vylákat z představitelů Tatry peníze tím, že před nimi předstíral vliv na představitele českého ministerstva obrany i vlády. Sliboval prý například zajištění osobního setkání s premiérem, a to nejprve za 100 milionů korun, později za 20 milionů. Podle dnešního rozsudku městského soudu však skutky popsané obžalobou nebyly trestným činem.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Avatar - dolfi
16. 5. 2014 20:58
Kolik to asi Bartáka stálo chechtáků?
;-)
15. 5. 2014 20:49
No jo.
Koneckonců už půjde bručet Janoušek, zase tak moc tý spravedlnosti bejt nemusí.