Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tento monopost reprezentuje první vítězné kroky Michaela Schumachera v F1. Prodal se levně

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Benetton B190 byl vcelku úspěšný monopost, který po roce 1990 sloužil jako předváděcí vůz pro tehdejšího sponzora italsko-britského týmu.

Kdo má alespoň nějaký přehled o historii F1, jistě již zaznamenal jméno Benetton. Italsko-britský tým není na startovním roštu již 22 let, kdy se přejmenoval na Renault (dnes Alpine). Do dějin se tým nesmazatelně zapsal díky Michaelu Schumacherovi, se kterým v roce 1994 a 1995 získali jezdecký titul, v roce 1995 také konstruktérský.

Ještě před příchodem německého pilota si Benetton od svého vstupu do královny motorsportu v roce 1986 vyjednal oprávněný respekt mezi konkurenty. Hned v prvním ročníku Benettonu přivezl první výhru rakouský pilot Gerhard Berger. 

Monopost, který se nedávno prodával na oficiální aukční stránce F1, má označení B190 a účinkoval v ročníku 1990. Pro tento rok se Benettonu povedlo ulovit trojnásobného šampiona Nelsona Piqueta staršího, který se předchozí roky trápil v Lotusu. Benetton B190 se rázem stal nejúspěšnějším monopostem v historii týmu. Nelson Piquet s ním vyhrál dvě velké ceny v závěru sezóny, kterou tým i Piquet zakončili na třetím místě celkového hodnocení mezi jezdci, respektive konstruktéry. 

Po roce na závodních tratích nebyl monopost uložen do garáže pod plachtu, nýbrž se stal prezentačním vozem tehdejšího sponzora Camel. Monopost byl nově přelakován do barev pro sezónu 1992, která byla prvním kompletním ročníkem sedminásobného mistra světa Michaela Schumachera. 

Video se připravuje ...

I přesto, že Schumacher s tímto monopostem nikdy nezávodil, dokonale reprezentuje jeho první kroky ve sportu, ve kterém se stal legendou. V témže roce při závodu v Belgii si připsal první ze svých 91 vítězství ve formuli 1, což byl jen náznak toho, co německý pilot v následujících letech předvede. 

Aukce trvala celkem 14 dní a přes 41 nabídek se tou vítěznou stala částka dosahující 121 tisíc liber (3,4 miliony korun). Na prezentační vůz, který byl však také vozem závodním, to není příliš vysoká částka. 

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
2. 12. 2023 17:37
Naaa
úvodnej fotke vypadá táto F1 pop…či parádne. Jednoduché a čisté tvary. Radička je tiež fajn s tou samorezkou. 🤭