Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Terra Wind je luxusní obytňák, který nezastaví ani voda. Unikátním schopnostem odpovídá cena

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Zájemci o obytný vůz mají poměrně široké možnosti výběru. Existují karavany malé, velké, luxusní, minimalistické nebo třeba expediční a vhodné do těžšího terénu. Řekli byste ale, že existuje také obytňák obojživelný?

Jmenuje se Terra Wind a jde o "dítě" podnikavých amerických manželů Johna a Julie Giljamových, kteří před lety založili společnost Cool Amphibious Manufacturers International (CAMI). V nabídce má i několik dalších zajímavých obojživelníků, včetně vozidla Hydra Spyder, což je kříženec člunu a sportovního vozu.

Nás ale tentokrát bude víc zajímat karavan Terra Wind, na němž manželé začali pracovat už v roce 2002. Cílem projektu přitom bylo nabídnout opravdu luxusní obojživelné obytné vozidlo, které by koncepcí interiéru a výběrem materiálů připomínalo drahé jachty. Proto v interiéru najdeme prvky z mramoru, žuly, kůže nebo teakového dřeva.

Také vybavení je pozoruhodné, kromě kompletní kuchyně se dostalo na jídelnu/obývák s kvalitním nábytkem, prémiovým audio systémem a televizí, nebo na koupelnu s toaletou, vanou a vířivkou.

V zadní části bychom našli hlavní ložnici s velkou postelí. Z ložnice pak je přímý přístup na plošinu, která slouží jako "molo" v případě, že se Terra Wind zrovna plaví na vodě.

O pohon unikátního obytňáku se stará turbodiesel Caterpillar o výkonu okolo 330 koní, který roztáčí nejen kola, ale ve vodě má na povel také lodní šrouby. Podle výrobce si Terra Wind poradí s až 1,2metrovými vlnami a větrem do rychlosti 64 km/h. Vozidlo ale ve vodě není příliš rychlé, maximální rychlost činí 4 uzly, tedy asi 7,4 km/h, na souši však jede až 130 km/h.

Asi tušíte, že tak unikátní stroj nevyjde levně. A opravdu ne: základní varianta začíná na částce 850 tisíc dolarů, což je v přepočtu asi 18,4 milionu korun. Luxusní provedení vyjde dokonce na 1,2 milionu dolarů, tedy zhruba 26 milionů korun.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

12. 7. 2021 20:46
Otázka je ...
... jestli není lepší za prachy co to stojí koupit dva normální obytňáky a dvě jachty. A možná by ještě zbylo