Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla prohloubila ztrátu. Prý překonala očekávání

redakce AUTO.CZ
Diskuze (42)
Americký výrobce elektrických aut Tesla prohloubil ve druhém čtvrtletí ztrátu o 15 procent na 336 milionů USD (7,4 miliardy Kč).

Jeho náklady vzrostly kvůli novým obchodům a přípravě na prodej nového, levnějšího sedanu Model 3. Výsledky však překonaly očekávání analytiků a příjmy prudce rostly, uvedla společnost.

Očištěná ztráta na akcii činila 1,33 dolaru. Analytici dotazovaní agenturou FactSet čekali ztrátu až 1,88 dolaru na akcii. Příjmy se více než zdvojnásobily na 2,8 miliardy USD a rovněž překonaly očekávání analytiků.

Tesla upozornila, že silně rostla také její divize výroby a uchování elektřiny, která měla na celkových příjmech podíl 14 procent. Firma koupila loni výrobce solárních panelů SolarCity a ve druhém čtvrtletí začala přijímat objednávky na své nové střešní solární panely. Nedávno zahájila jejich instalaci.

Centrem zájmu je však nyní Model 3, který již firma minulý týden dodala prvním 30 zákazníkům, všechno jsou zaměstnanci Tesly. Generální ředitel Elon Musk uvedl, že firma má již 500.000 rezervací na Model 3 a chce co nejrychleji navýšit výrobu.

Tesla ve čtvrtletí otevřela 29 nových center prodeje a služeb. Plánuje také letos zdvojnásobit počet svých dobíjecích stanic Supercharger. Po celém světě by jich měla mít 10.000.

Ve druhém čtvrtletí Tesla dodala zákazníkům 22.026 vozů, což bylo o 53 procent více než ve stejném období loni, avšak o 12 procent méně než v prvním kvartále. Tesla uvedla, že pokles proti začátku roku způsobil nedostatek baterií. Tesla ve druhém čtvrtletí prodávala dva modely vozu, Model S a Model X, upozornila agentura AP.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (42)
Avatar - petr164
12. 8. 2017 15:09
Re: Fenomen TESLA
Oceňuji na Tesle 3 práci designerů a konstruktérů - ti by si ale zasloužili poněkud jiného pod(vod)nikatele... Pokud má výrobce cokoli komukoli garantovat, musí mít připravedou výrobu a její plynulé financování. Jenže kde brát, když tam kde bývalo, již nic není?
Avatar - petr164
12. 8. 2017 14:40
Re: Musk je génius ....
To byl Barnum s Baileym a jistý David Copperfield také. Výroba iluzí, to těmto "géniúm" jde. Realita se ale ubírá zcela jinými stezkami... To, že někdo vyrobí prototyp či pár předsériových kusů a u toho v podstatě zůstane, je důkazem přesně opačným - než o génia jde o obyčejného podvodníka.
Avatar - petr164
12. 8. 2017 14:38
Re: Cely divny
Zdravý postřeh. Celý problém je ale systémové povahy, proto bez náležitých systémových vědomostí v socieokonomické oblasti se jeví jako - něco divného. Ono je to přitom symptomatické ohledně celé ekokonomiky USA.
Avatar - petr164
12. 8. 2017 14:35
Re: Doba Elektrická
Na rozdím od barnumských reklam, doba elektrická se rodí zcela jinde než u Muska. Slepí víra v prospertitu USA je cestou do ekonomického hrobu.
Avatar - petr164
12. 8. 2017 14:30
Informované to nepřekvapí
Koupit si dnes cokoli od Tesly, tedy Elona Muska (Nikola Tesla se musí v hrobě obracet), znamená mít nad sebou trvale damoklův meč bankrotu výrobce a tím i nedostupnost jeho služeb. Míra zadluženosti v USA je ve všech sektorech (vládním, podnikovém i domácnostním) rostoucí daleko za práh dluhové pasti, z níž není úniku. Poslední zprávy o katastrofální bilanci na kreditních kartách vede k tomu, že je emitenti dávají rovnou mezi nedobytné pohledávky. Vy byste si koupili elektromobil, který závisí na dostupných bateriích (akumulátorech) spasovaných pro daný typ vozu od takto zadluženého výrobce? Já nikoli, protože si hládám a udržuji zdravý rozum.