Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla slaví, v Evropě má už 10.000 Superchargerů

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Síť nabíjecích stanic Tesla Supercharger dosáhla na starém kontinentu významného milníku.

Společnost Tesla se na Twitteru pochlubila dosažením významného milníku na starém kontinentu, kterým je provoz již 10.000 nabíjecích stojanů rychlonabíjecí sítě Tesla Supercharger, která je dostupná ve 30 evropských státech.

Podle informací webu supercharge.info, který se zaměřuje na sběr informací o nabíjecích stanicích Tesla Supercharger, by nabíjecí stanice měly být rozmístěny u celkem 876 nabíjecích stanic napříč Evropou. Celkově by pak Tesla měla mít touto dobou v provozu cca 4256 nabíjecích stanic a přes 38.500 nabíjecích stojanů.

Nejhustší síť nabíjecích stanic mezi evropskými státy mají Německo (143), Francie (123), Velká Británie, Norsko (95) a Švédsko (65). V Česku pak máme k dispozici celkem 7 nabíjecích stanic, rozmístěných napříč republikou.

Odemknout video

Připomeňme, že ve 14 evropských státech (Česko mezi nimi bohužel není) spustila Tesla pilotní program Non-Tesla Supercharger, který má zpřístupnit nabíjecí stojany i jiným elektromobilům, než značky Tesla. To je možné i díky přechodu nových elektromobilů Tesla na konektor CCS Combo 2, který je v Evropě považován za standard.

Aktuálně Tesla staví nabíjecí stojany V3, které podporují nabíjení výkonem při výkonu až 250 kW. Jejich kabely přitom využívají chlazení kapalinou. V nepříliš vzdálené budoucnosti se pak očekává představení stojanů verze V4, které by měly nabídnout odlišný design a možná ještě vyšší rychlosti nabíjení. Kromě toho se mluví také o vývoji nabíječek Megacharger, které by měly být určeny pro elektrické tahače Tesla Semi. Bližší informace nám k nim ale chybí.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme