Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla vylepšila Autopilot. Bude konečně bezpečnější?

Michal Fokt
Diskuze (18)
Problémy s bezpečností poloautonomního řízení se vzletným označením Autopilot donutily automobilku Tesla systém výrazně přepracovat.

O systému Autopilot od Tesly se hodně mluví. Zprvu to bylo proto, že řada nezodpovědných majitelů umisťovala na sociální sítě videa, jak auto samo řídí, zatímco si řidič přesedl na zadní sedadla, popřípadě se věnoval úplně jiným činnostem. Jenže následně už to přestalo být zajímavé a zábavné - objevily se první havárie a bohužel i mrtví. Od té chvíle je Tesla terčem drtivé kritiky, zejména pak proto, že se snažila skutečně navodit dojem, že se jedná o plně autonomní systém. A to si žádá protitah.

Reakce automobilky přichází právě teď. Tesla oznámila vylepšenou variantu Autopilot Version 8 a nejdůležitější změnou je zvýšené využívání radaru na úkor kamer. Radar je tak nyní využíván jako "primární kontrolní senzor bez nutnosti využívat kameru pro vizuální kontrolu obrazu". Doposud to přitom bylo přesně opačně, systém se spoléhal na kamery a radar byl pouze doplňkem pro jejich podporu.

To se pochopitelně neobešlo bez jeho vylepšení, nově využívá pokročilejší zpracování signálu pro tvorbu trojrozměrného obrazu, jenž je obnovován desetkrát za sekundu. Tesla je přesvědčena, že nový systém umožní lepší detekci překážek, zejména pak za špatné viditelnosti. Tak snad nyní havárií nezodpovědných řidičů ubude...

Michal Fokt
Diskuze (18)
13. 9. 2016 20:05
Re: průkopníci to mívají těžší
ja bych zakazal i adaptivni tempomat a udrzovani v pruhu. ze stejnych pricin...
v aute mam oboji a vyhodil bych to hned
13. 9. 2016 14:34
Re: průkopníci to mívají těžší
Zakazování podle mne nemá smysl. Těžko by se ti to odlišovalo od pokročilého tempomatu a dalších asistentů. Zkrátka je za to odpovědný řidič. Nemluvě o tom, že stávající předpisy tak nějak nepřipouští možnost, že by ses nevěnoval řízení, i když to třeba jen znamená sledování, že auto jede, jak má.
13. 9. 2016 14:23
Re: NEZÁVIĎTE porát TESLE Autopilota ... ;)
Například S-Klasse by radarů měla mít šest, pokud si dobře vzpomínám.
13. 9. 2016 14:21
Re: NEZÁVIĎTE porát TESLE Autopilota ... ;)
Neměl bys to však dělat tak jako tak.
13. 9. 2016 13:10
Re: průkopníci to mívají těžší
ano, ale vyvoj autopilota nepatri na verejne silnice...
dokud nebude system autonomni a automobilka neprevezme odpovednost jako to planuje Volvo, zakazal bych jeho pouzivani.