Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tesla vyšetřována federálními úřady kvůli používání dílů ze zahraničí

Michal Fokt
Diskuze (12)
U automobilky Tesla Motors možná problém. Shrábli prý peníze od americké vlády a na oplátku vyrábí auta z dovozových dílů.

Tesla Motors patří ke značkám, které byly ve správnou chvíli na správném místě. Obamova administrativa elektromobilům (na rozdíl od hybridů a vodíkových automobilů) velmi fandí a i v době hospodářské recese odklepla automobilkám několikrát obrovské finanční částky na jejich vývoj. Firmu Tesla nevyjímaje, ta dostala od Department of Energy (DoE) v roce 2010 půjčku ve výši 465 milionů dolarů.

Tesla navíc není zatížena imageovým škraloupem recallů jako konkurenční Fisker, výroba vozu Model S na celý rok 2012 byla vyprodána už v listopadu loňského roku, i přes to všechno je ale v současnosti ztrátová. Ba co víc, teď se na ni vrhla agentura ICE (Immigration and Customs Enforcement), která zkoumá, jakým způsobem byly státní peníze utraceny. Úředníci "objevili", že Tesla používá ve svých vozech díly, vyrobené v zahraničí a to i přesto, že se údajně jako příjemce peněz musela zavázat, že bude využívat zdrojů z domácího průmyslu.

Celá situace ale nejspíš není tak jednoznačná,jak by se mohlo zdát. DoE totiž ICE informovalo o tom, že federální půjčka přímo nesouvisela s Obamovým programem podpory a tudíž se na ni nevztahuje pravidlo "buy American". Tesla se nijak netají tím, že odebírá Li-Ion akumulátory od Panasonicu (stejně jako Ford) ...a na rozdíl od Fiskeru, jenž využil amerického produktu A123 Systems také nemá problémy s kvalitou a dodávkami...

Paradoxní na celé situaci také je, že Tesla ani jednou z agentur o zahájení šetření nebyla informována. Pokud by se tak stalo, dost možná by ICE mohla ušetřit spoustu federálních prostředků, vynaložených na téměř rok trvající vyšetřování. Konečné rozhodnutí nicméně ještě nepadlo, takže to může skončit všelijak.

Michal Fokt
Diskuze (12)
Avatar - eniel lorien
8. 12. 2012 16:18
Re: No ale tesla uz nie je v cervenych cislach
Hmm.. Nuz vyzera to ze si nam to vsetkym vysvetlil .. Ps.:skus od wikipedie zistit ako funguje vyplacanie dividend pri akciovkach.. Ked budes mat zaklady s wikipedie za sebou nastuduj zakony us ktore o tomto pojednavaju a potom sa vrat a precitaj si po sebe co tu pises...
Avatar - eniel lorien
8. 12. 2012 16:11
Re: Mafia nespí
Odporucam menej mudrovat o veciach ktorym nerozumies.. Zakony v usa su predsa len ine ako v cz.. Takze ako tu bolo spomenute aj keby si solarom pokryli cele staty aj s alijqskou a mexickym zalivom trh to nezdeformuje.. Holt v tomto su pred eu o svetelne roky napred
8. 12. 2012 11:31
Re: No ale tesla uz nie je v cervenych cislach
investorum se zadny zisk vyplacet nemusi, ikdys je firma v zisku, tak je nani zda dividendy vyplati, nebo zda je pouzije na dalsi chod a rozvoj firmy ;-)
8. 12. 2012 11:29
Re: Mafia nespí
nechci ti brat iluze, ale solarni dobijecky v USA nemaji nic spolecneho s tim koilik stoji nebo nestoji elektrina, prumernou cenu tam maj okolo 10-12 centu za kW, a to i presto ze maji procentualne cca 3-4x vice elektriny z vetrniku a solarek nez mame tady v CR, nemaj totiz nesmyslne zakony umoznujici velkym farmam ziskavat od dodavatelu elektriny nejaky finance jako v Evvrope kde to pak ti dodavatele samozdrejme promitnou do cenyostatnim zakaznikum ;-) takze ikdyby tam pokryli solarkem celou ameriku, tak to s jejich cenama elektriny ani nehne a vsechno to bude problem toho kdo to solarko postavi ;-)
Avatar - WinDiesel
8. 12. 2012 11:06
Re: No ale tesla uz nie je v cervenych cislach
To bylo jen na chvilku, pohráli si s čísly >:D
Už vidím jak investorům vyplácejí zisky.
Až toto přijde, přesvědší nás pan Musk, že Teska vydělává