Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST Opel Adam R2 na vlastní kůži: Blesk se vrací do hry

Jiří Baborský
Diskuze (2)
Když automobilky prezentují své sportovní náčiní, většinou to skončí svižnou spolujízdou. Opel šel dál. Posadil nás za volant rallyeového Adamu R2 a uzavřel část skutečné rychlostní zkoušky. 3-2-1-Go!

Opel prožívá velký návrat k motorsportu, ze kterého se stáhl před devíti lety. Po slibném loňském začátku s dvěma značkovými šampionáty přichází s novým rallyeovým speciálem Adam R2. Homologaci má, světová premiéra v Ženevě proběhla, a tak nic nebrání jeho vypuštění do světa. Ještě než dorazí k prvním zákazníkům, dostali jsme exkluzivní příležitost si nový závoďák vyzkoušet v podmínkách jemu vlastních.

S adamem v ráji

Důvěryhodnější atmosféru už hoši od Opelu vytvořit nemohli. Žádný cvičný polygon, letištní plocha ani nic podobného. Na louce při okraji vesničky

Kupfersuhl rozbalil své nádobíčko továrnou podporovaný tým Holzer, který se podílí na vývoji a výrobě ostrého vozu Opel Adam. Nechal pro nás uzavřít část rychlostní zkoušky východoněmecké Wartburg Rallye, a když už si dal tu práci, přivezl jako předkrm Adam Cup, tedy slabší rallyeové provedení pro začínající jezdce.

Jiný svět

Vžít se do role skutečného závodníka nedalo moc práce. Zatímco mechanici se válí pod autem, kontrolují podvozek a nazouvají optimální pneumatiky

do nepříjemného aprílového počasí, já se soukám do závodní kombinézy, vybírám vhodnou přilbu a podepisuji papír o tom, že až se někde namotám

na strom, můžu si za to sám.

Mechanici mě usazují do auta a nastavují sedačku na míru. Tahle péče se mi začíná líbit. V mezičase mi testovací jezdec vysvětluje startovací proceduru a představuje další funkce všudypřítomné palubní elektroniky. Ve srovnání s jednodušším cupem, který můžeme při vší úctě označit spíš za odstrojenou sériovku, je tohle opravdový závoďák. Protože jsme dostali slabší Adam Cup na rozjezdění a seznámení se s tratí, můžeme okamžitě srovnávat.

Kokpit „er-dvojky“ je jiná liga. Palubní deska má s produkční společné jen obrysy. Kde má civilní adam přístroje, svítí u R2 obrovské číslo udávající zařazenou rychlost – pro pilota nejdůležitější údaj.

Točit, drtit, ždímat!

Rozjezd se odehrál podle mých předpokladů – natřikrát. Dostat ostrou spojku do nohy chce zvyk. Překvapilo mě, jak zlehka jde řízení i řazení, cup chce po řidiči víc práce. Pomalá jízda se rallyeovému autu moc nelíbí, jet s ním plynule není žádný med. Prská, poskakuje, jednička je málo, dvojka moc. Naštěstí už ale stojím na pomyslném startu a můžu pořádně zatopit pod kotlem. Adam vibruje a drnčí, atmosférická šestnáctistovka letí do otáček. Přestože bych pocitově už dávno řadil, musím ještě chvíli počkat, až na mě zablikají modré diody. Teprve teď nastal správný okamžik vzít pěkně chlapsky za velkou páku sekvenční převodovky a razantním přitažením řadit. Bez spojky, ta je tu jen pro rozjezd. Žádné mazlení, jinak tam kvalt nespadne. Čím tvrději a rychleji jedu, tím lépe se auto ovládá a chová.

Motor točí skoro osm tisíc a k dispozici mám všech 190 koní. Že vás ta hodnota neomráčila? Pravda, to dnes nabízí kdejaký diesel. Ale podívejte se

na to číslo v souvislosti s hmotností 1030 kg, špičkovým podvozkem Rieger a závodním softwarem. Už vypadá lépe, že? Ve srovnání se slabší a o 60 kg těžší verzí Cup jako by měla R2 křídla. Pohybuje se o tolik lehčeji a rychleji.

Na roztočenou čtyřku se řítím po úzké lesní okresce, před levou zatáčkou jdu tvrdě na tuhé, ale fantasticky účinné brzdy, jedno rázné bouchnutí do páky se postará o podřazení na trojku. Silnice je slizká od ranního deště, protože ale v zadku cítím každý sebemenší pohyb auta, můžu směr korigovat neskutečně precizně. Řízení nemá ve srovnání s cupem elektrický člen a na citu je to znát. Jak nám později vysvětlili konstruktéři, asi nejvíc se na lepším vnímání auta podepisuje přední zavěšení uložené v kulových čepech, unibalech. Při extrémním bočním přetížení se geometrie nehne ani o milimetr a samotnému se mi nechce věřit, o kolik rychleji si tu sérii zatáček s „er-dvojkou“ dovolím projíždět. Až v cíli mi dochází, jak opatrně bych musel na tomhle povrchu jet s běžným autem. Adam se ale držel jak přisátý.

Žádné větší akce

Efektní smyky přes ruční brzdu – u předního pohonu si zkrátka musíte trochu pomoci – jsem si z mnoha důvodů odpustil a věnoval se spíš čisté rychlé stopě. Ona by to nebyla nejlepší reklama, zbořit jeden z pěti existujících exemplářů. Jeden se testuje ve Španělsku, další ve Francii, dva mají doma v Německu. Náš, pátý kus používá sám Opel. Přidělená porce kilometrů utekla v tempu rallye jako voda. Bohatě jsme si ale stačili uvědomit hned několik věcí. Že to myslí Opel s návratem do soutěžního světa setsakramentsky vážně. Že je rallye neskutečná dřina. A v neposlední řadě už chápeme, proč stojí specifi kace R2 skoro dvojnásobek verze Cup. Špičková závodní technika dokáže z podobného základu vyždímat o třídu víc rychlosti i emocí.

Opel Adam Cup

Cupová varianta pro tovární šampionát představuje vstupní bránu do světa rallye. Vychází ze sériové produkce a pro zachování nízké ceny nepoužívá tolik speciálních komponent.

Nepřeplňovaná šestnáctistovka je bez větších úprav převzata z dřívější sériové výroby, kdy jí ještě nevládly turbomotory. Podvozek s předním pohonem používá vpředu zavěšení McPherson s pryžovými lůžky, vzadu je upravená náprava z Opelu Corsa. Čtyřpístkové brzdy Brembo mají vpředu kotouče o průměru 305 mm, vzadu 264 mm. Elektrohydraulické řízení vychází z civilních modelů.

Adam Cup
Motor atmosférický čtyřválec 1.6 16V
Výkon 103 kW při 6500 ot./min
Točivý moment 160 N.m při 4700 ot./min
Pohon předních kol, samosvorný diferenciál
Převodovka Pětistupňová sekvenční Sadev
Hmotnost 1090 kg
Cena cca 30 000 eur (cca 825 000 Kč)

Opel Adam R2

Také specifikace R2 sází na atmosférickou šestnáctistovku, na obyčejný základ je však navěšena celá řada závodních dílů – písty, ojnice, vačky, sání i kompletní elektronika. Ta pouští motor do vyšších otáček, čemuž odpovídá také odlišné zpřevodování pětistupňové sekvenční převodovky Sadev, konstrukčně shodné s tou ve verzi Cup. Točivý moment proudí na přední nápravu se samosvorným diferenciálem. Vůz krotí závodní brzdy AP s kotouči 310 mm vpředu a 264 mm vzadu. Přední kola jsou zavěšena v kulových čepech (unibalech), což výrazně zpřesňuje ovládání auta.

Adam R2
Motor atmosférický čtyřválec 1.6 16V
Výkon 140 kW při 7750 ot./min
Točivý moment 190 N.m při 6200 ot./min
Pohon předních kol, samosvorný diferenciál
Převodovka pětistupňová sekvenční Sadev
Hmotnost 1030 kg
Cena 59 900 eur (cca 1 650 000 Kč)

Zkratky a zmatky

Mezinárodní automobilová federace (FIA) zavedla s platností od 5. února 2014 nové označení tříd pro automobilové soutěže a udělala v tom fanouškům i účastníkům trochu chaos. V národních šampionátech zatím platí původní označení skupin (A, N, R, Kit Car...), ale změna je již předhlášena. Zatím nebylo určeno, zda bude platná pro rok 2015, nebo 2016.

RC1: vozy WRC s turbomotory 1600 cm3, pohon 4x4

RC2: auta S2000 s turbomotory 1600 cm3 a restriktorem 30 mm nebo atmosférickými motory 2000 cm3, vozy s předchozím označením R4 a R5, skupina N nad 2000 cm3, pohon 4x4

RC3: vozy skupiny A do 2000 nebo 1600 turbo, Super 1600 a automobily s původním označením R2 a R3 (včetně dieselů), pohon 4x2

RC4: vozy skupiny A do 1600 cm3, Kit car do 1600 cm3, R2 do 1600 cm3, skupiny N do 1600 cm3, pohon 4x2

RC5: skupina N do 1600 cm3, auta s dřívějším označením R1, pohon 4x2

Jiří Baborský
Diskuze (2)
14. 4. 2014 09:46
Re: Celkově
nastěhuj se do berlína, vídně nebo říma a budeš šťastnej za tak malý auto
Avatar - Hittman
13. 4. 2014 21:52
Celkově
nerozumím této kategorii miniaut. Jsou jedině do města, jinak celkově k ničemu a vyhozené peníze. Ovšem rozumím zas tomu, že dobře provedený marketing dokáže se současnou i-generací udělat divi, že jsou schopni pořídit cokoliv, ať už jakkoliv na "dvě věci"...