Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST VW Amarok 2,0 BiTDI – Quattro v rouše medvědím

Ondřej Šuch
Diskuze (63)
Poslední pokus VW o pick-up se jmenoval Taro a mnoho slávy nenadělal. Amarok má řádově vyšší ambice. Oprávněně?

Historie pick-upů, využitelných mimo zpevněné cesty je na evropském trhu překvapivě krátká. Zatímco v USA je Fordova řada F nejprodávanějším autem vůbec, blízkovýchodní soldatesky mají tento typ vozu jakékoli značky málem ve znaku a také celá Afrika funguje v podstatě jen díky pick-upům, Evropu poctil Nissan dovozem první Navary teprve v roce 1986. Pozdě, ale vcelku úspěšně, jak dokázala následná invaze Mitsubishi, Toyoty, z ní odvozeného zmíněného VW Taro a dua Mazda/Ford.

Přestože prodeje této třídy v Evropě spíše stagnují, žádná z výše jmenovaných značek to v Evropě nevzdala. Druhý pokus Volkswagenu je tedy nejen snahou o uhryznutí části prodejního koláče, ale i přes globální uvedení Amaroku snaha oslovit v Evropě i ty, kteří by až dosud o pick-upu neuvažovali.

suv vw testy suv vw testy

Na první pohled je totiž Amarok pouze dalším příslušníkem třídy: Třímetrový rozvor, tuna užitečné hmotnosti, pohon obou náprav a více délek kabiny (i když v Evropě je v nabídce zatím jen pětimístný Double Cab). Po týdenním soužití máme ale pro příznivce i odpůrce značky i třídy jednoznačný vzkaz. Ale…nepředbíhejme.

Svaly a čáry

Design je věcí vkusu, u Amaroku má zjevně za úkol skloubit sebevědomí a užitkovost s typickými prvky stylingu napříč modelovými řadami. Skutečně mohutně vystouplé blatníky a největší šířka v segmentu (1944 mm) jsou spolu s velkými zdvihy pérování a velkým podílem hran znaky skutečně nemalých ambicí. Ale…koho by takové plácání zajímalo, podívejte se na fotografie.

Pokud tvar výkrojů blatníků někomu připomíná VW Tiguan, je na správné stopě, nicméně šelmy jsou v koncernu oblíbeným zdrojem názvů i nadále a Amarok znamená v eskymáckém jazyce polární medvěd.

Ložná plocha s rozměry 1620 x 1555 x 508 mm je větší než u konkurence s pětimístnou kabinou. Pro někoho podstatnější je ale šířka mezi podběhy 1222 mm, což v kombinaci s délkou korby znamená malý zázrak – Amarok uveze dvě europalety.

suv vw testy suv vw testy

Sklopné zadní čelo je opravdu těžké, výrobce ale nabízí jeho sklápění až o 180 stupňů – ovšem jen ve verzích bez zadního nárazníku. Námi testovaný kus ve verzi Highline jím ovšem disponoval, chromem zdobený kus s šikovným plastovým schodem se navíc chlubil veleužitečným parkovacím asistentem.

Jako doma v koncernu

Široce otevíratelné dveře zpřístupňují interiér, který je pro příznivce značky takřka domácí – skvěle se držícím tříramenným volantem počínaje a ovladači všeho konče. Jsme přesně na hraně jednoduchosti a účelnosti, která stále ještě nepřerostla v „náklaďák“. Takže přístroje jsou skvěle čitelné, ovladač klimatizace intuitivní, pozice volantu regulovatelná a příjemná a plasty, byť tvrdší, nepáchnou a nevržou.

suv vw testy suv vw testy Sedadla s příplatkovým vyhříváním mají na poměry třídy výrazné boční vedení a ani po pěti stech kilometrech nás záda nebolela. Dvoubarevné látkové čalounění nejen dobře vypadá, ale dostali jsme z něj i zmrzlinový cákanec. Masivní středové konzole vévodí krátká řadicí páka s krátkými a celkem přesnými, ale někdy nepříjemně tuhými drahami řazení.

Zadní lavice je co do šířky plnohodnotně třímístná, kolena zde cestujících ale budou leštit přední opěradla. Ani v tomto pick-upu nechybí symbolický prostor za sklopným zadním opěradlem a jako obvykle se sem nevejde víc než hever, povinná výbava a zmuchlané montérky.

Silniční offroad

Pohled na výkon 120 kW a točivý moment 400 Nm svádí k úvahám o šestiválci, něco tak hýřivého je nicméně u koncernu stoletzaopiční. Downsizing se totiž rozpíná po celé modelové paletě a Amarok nemohl být výjimkou – pod kapotou tak lze v evropských verzích dohledat „jen“ přeplňované čtyřválcové dvoulitry.

Testovaný motor disponuje dvojitým přeplňováním a deklarovaných výkonových hodnot dosahuje s hlukem, blízkým průměrné hrobce. Pokud tedy se řidič sžije s opravdu tuhou řadicí pákou, bude pětimetrový kolos provozovat podstatně tišeji než konkurenci. Volnoběh sice vyvolává vzpomínku na Zetory při „žhavicí půlhodince“ na družstevním dvoře, ale jízda po zpevněném povrchu, to je jiná káva. Pán vozu bez závodních ambicí záhy nazná, že rozumně se lze rozjíždět i na dvojku a takřka dokonale hladce se dá jezdit i v hustém městském provozu.

Motor je pružný, pokud po něm tuto vlastnost žádáme mezi 1800-2800 otáčkami. Vypadá jako výsměch, ale nějakým zázrakem se do tohoto pásma dá naskládat všech šest stupňů v přijatelných rychlostech a opět – za minimálního hluku.

Příval slov nicméně není účelem – Amarok prostě po silnici jezdí s lehkostí, kterou nikdo, opakujeme nikdo, z konkurence nezná. Jsme sice v této souvislosti zvědavi na už hotovou novou generaci Fordu Ranger, ta se ale zatím ani nenakládá na trajekt.

Jízda s terénním pickupem po silnici, to je především soubor větších či menších kompromisů, daných existencí tuhého rámu, ještě tužší zadní nápravy a listových pružin nad ní. To vše má Amarok samozřejmě taky a pochopitelně mu zadní náprava na nerovnostech taky trochu odskakuje, ale….. ale pokud je silnice jen trochu kvalitní, předvádí vůz stabilitu, kterou jsme za celý test nedostali do úzkých. Opravdu, u dvoutunového, vysokého a na pohled nemotorného vozu bychom nikdy nečekali, že na pohyby volantem bude reagovat tak přesně a do zatáček se bude vrhat s takovou chutí. Ano, je to relativní a stále mluvíme o konkurenci v rámci třídy, ale stejně: zatím neexistuje offroadový pick-up, se kterým by se dalo po silnicích jezdit komfortněji.

Čím to je? Pokud pomineme velmi povedené odpružení, nese část „viny“ rozhodně systém pohonu. Na rozdíl od většiny konkurence totiž výrobce nabízí Amarok ve dvou verzích, obou za stejnou (!) cenu. Zatímco ta offroadovější nabízí připojitelný pohon přední nápravy a redukční převodovku, námi testovaný vůz disponoval stálým pohonem všech kol s mezinápravovým diferenciálem Torsen. A právě toto uspořádání je pro využití v čistě silničním provozu výrazně vyváženější než alternativní přepínání mezi věčně ustřelující zadokolkou a napevno připojenou přední nápravou.

Volkswagen Amarok: První jízdní dojmy

Volkswagen Amarok: Ceny v ČR

Řidič musí s vozem zacházet opravdu hodně hloupě, aby jej odvedl od jinak poslušného držení stopy. Hranice totiž leží mimo horizont, na který bychom u užitkového vozu sázeli. A pokud už k něčemu nestandardnímu dojde, zasáhne sériové ESP. Jedinou potenciální nevýhodou je tak neustálý pohon všech kol ve smyslu vlivu na spotřebu, ale i tady je realita docela příznivá: Při ustálené stokilometrové rychlosti vůz žádá 7,6 l/100 km a při dálničním limitu 9,1 l/100 km. Celková spotřeba za celou dobu testu se ustálila na 8,5 l/100 km.

A abychom nezapomněli. Ani v terénu si ony uhánějící dvě tuny nevedou špatně. Rychlou jízdu po vskutku rozbité polní cestě jsme díky dobře naladěnému odpružení zvládli s nadstandardním komfortem, jízdu do svahu i ze svahu taktéž a na terénní zlom s jedním kolem bez kontaktu s povrchem nebylo ani nutné spínat uzávěru zadního diferenciálu.

suv vw testy suv vw testy Takže si to shrneme: Amarok trpí všemi nectnostmi terénních pickupů – ve stísněných prostorách se s ním špatně manévruje, na otevřenou korbu nic neschováte, odlehčená zadní náprava je nevypočitatelná a tak dále. Ale přesto – verze se stálým pohonem všech kol je pro běžný provoz jednoznačně na špičce třídy.

Ne, nezbláznili jsme se a netrpíme jakoukoli pozitivní předpojatostí k modelu či značce. A dost se těšíme na verzi s připojitelným předkem a redukcí a její přímé porovnání s konkurencí v terénu.

JAKE.AUTO.CZ: Volkswagen Amarok (všechny články)

Plusy

  • Jízdní stabilita
  • Kultivovanost motoru
  • Spotřeba
  • Vnitřní prostor
  • Kapacita korby

Minusy

  • Velký poloměr otáčení
  • Tuhý chod řadicí páky
  • Oproti konkurenci pouze dvouletá záruka
První cena vozu 516.646,- (2.0 TDI 90 kW Double Cab Amarok)
První cena vozu s testovanou motorizací 563.002,- (2.0 BiTDI 120 kW Double Cab Amarok)
Základní cena testovaného vozu 722.175,- (2.0 BiTDI 120 kW Double Cab Highline)
Cena testovaného vozu vč. příplatků 781.440,- (2.0 BiTDI 120 kW Double Cab Highline)
(všechny ceny bez DPH)
Ondřej Šuch
Diskuze (63)
VW Amarok 2,0 BiTDI
Cena základní sestavy 722 175 Kč
Výbava základní sestavy Airbag řidiče a spolujezdce + možnost deaktivace airbagu spolujezdce, boční airbagy vpředu s hlavovými airbagy, ABS, EDS, ASR s elektronickou uzávěrkou diferenciálu, ESP elektronický stabilizační systém, úchytná oka v podlaze nákladového prostoru 4 ks, mlhové světlomety, elektronický imobilizér, 3. brzdové světlo, osvětlení zadního nákladového prostoru, kontrola zapnutí bezpečnostního pásu řidiče, částečná kožená výbava: kožený volant, madlo řadicí páky a ruční brzda, 12V zásuvky 3 ks (na přístrojové desce, ve středové konzoli a v nákladovém prostoru), elektrické ovládání oken vpředu i vzadu, tempomat, automatická klimatizace "Climatronic", multifunkční ukazatel, rádio "RCD 310" s CD a MP3 přehrávačem (2-DIN), 6 reproduktorů, kuřácké provedení - zapalovač a popelník, centrální zamykání s dálkovým ovládáním, 4MOTION permanentní pohon všech kol, příprava pro tažné zařízení, emisní norma EURO 5, látkové potahy sedadel "Endless", odkládací přihrádka u spolujezdce uzamykatelná, výškově nastavitelné sedadlo řidiče a spolujezdce, výškově a podélně nastavitelný volant, kobercová podlaha v kabině řidiče i prostoru pro cestující, středový tunel s odkládací přihrádkou a loketní operkou, odkládací přihrádky pod sedadly řidiče a spolujezdce, 2 sluneční clony, trojlavice v prostoru pro cestující, vnější zpětná zrcátka: horní část lakovaná v barvě vozu, spodní část chromová, elektricky nastavitelná a vyhřívaná, okna v prostoru pro cestující zatmavená (Privacy), zadní nárazník vozu z pochromované oceli s integrovaným nástupním schůdkem, palivová nádrž 80 l, přední nárazník vozu lakovaný v barvě vozu, horní i spodní díl mřížky chladiče chromový, spodní kryt motoru, 2 boční dveře v prostoru pro cestující, pneumatiky 245/65 R 17 111T, plnohodnotné hliníkové rezervní kolo, stabilizátory vpředu a vzadu, 4 kola z lehkých slitin "ALDO" 8 J x 17 s rozšířenými podběhy kol, tuhá zadní náprava s vícevrstvými listovými pery. Kč
Cena testované sestavy 781 440 Kč
Výbava testované sestavy Uzávěrka diferenciálu vzadu, parkpilot vzadu, alarm s houkačkou, elektrické rozhraní pro zapojení externích přístrojů, 4 kola z lehkých slitin "DURBAN" 7,5 J x 18 s rozšířenými podběhy kol, pneumatiky 255/60 R 18 112 T, vyhřívané sedadlo řidiče a spolujezdce, metalický lak. Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný vznětový
Válce / ventily: 4 / 4
Zdvihový objem (ccm): 1968
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 120 / 4000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 400 / 1500
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 181
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 11.1
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 9.6 / 6.9 / 7.8
Rozměry a hmotnosti
Objem nádrže (l): 80
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 1883 / 937
Rozměr pneu: 255/60 R18
VW Amarok 2,0 BiTDI
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 5254
b) šířka (mm): 1954
c) výška (mm): 1834
d) rozvor (mm): 3095
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 840 / 1110
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 470 / 1100
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1020
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 1010
k) šířka vpředu (mm): 1470
l) šířka vzadu (mm): 1460
délka sedáku vpředu (mm): 560
délka sedáku vzadu (mm): 460
výška opěradla vpředu (mm): 560
výška opěradla vzadu (mm): 530
místo vzadu pod předním sedadlem: ano
Avatar - Hammunasakra
11. 8. 2011 02:58
Proč NEmám ráda ..
.. "socialisticky" řízený VolksWagen ;-\

[odkaz]

[odkaz]

Avatar - Krispos
21. 5. 2011 20:23
Re: Třídní rozpínání
Oops, a bylo ticho, asi si šel vážně pro Rohypnol... >:D
Avatar - Guttalax
18. 5. 2011 15:30
Ideální do zemědělství
Jelikož má korbičku,tak malochovatelé by v tom mohli vyvážet hnůj na pole. 8-s
Avatar - Barrichello
18. 5. 2011 10:16
Re: Amaroun přichází
Tak to se obávám že tolik kovbojů co chtějí píčup jako leštěnku tady v republice není :-)
Avatar - kari.laz
18. 5. 2011 08:39
zajímavé odsouzení Amaroka
Zajímavé je, jak spousta lidí ho zde odsuzuje, že se nejedná o pracoví auto. Jak to bude s jeho výrdží ukáže čas, nad tím se nemá cenu pozastavovat.
Dostupné parametry jsou ale zatím tyhle:

- Rámová konstrukce
- Listové pružiny
- velká nákladová plocha
- Poměrně slušná užitná hmotnost.
- dvě verze pohonu (4x4 torsen-více silniční, přiřaditelný 4x4 s redukční převodovkou-více terénní)
- Provedení Doublecab nebo (u nás zatím nedostupná) Singlecab

Zatím mi z toho nevychází nic, co by mělo nasvědčovat tomu, že to bude jen masírka a ne pracovní nástroj.