Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Think City: Nejprodávanější elektromobil na světě

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Který elektromobil je v současnosti nejprodávanější na světě? Norský Think City, jeden z moderních malosériových průkopníků.

Byli bychom blázni, kdybychom tvrdili, že Think City byl prvním malosériově vyráběným elektromobilem na světě, vždyť za více než 120 let vývoje měl řadu předchůdců. Jenže elektřinou poháněná vozidla zažívají v současnosti boom a v norském Fornebu už mají proti ostatním přes dekádu náskok. Původní provedení malého City se totiž ukázalo již v roce 1999. Společnost chvíli vlastnil Ford, pak se jí ale zbavil a ta v roce 2006 představila aktuální model. Mimochodem, stále používá oficiální přepis Th!nk, tedy s vykřičníkem.

Jestli si ovšem myslíte, že električtí prckové slouží maximálně ve velkých městech, kde si jej pronajímají turisté, musíme vás zklamat. Na nizozemském ostrově Terschelling lze potkat plně vybavenou sanitní verzi. Lůžko pro pacienta se sem pochopitelně nevejde, ale jako zásahové vozidlo elektromobil postačí, první pomoc jeho posádka jistě poskytne. Think jako závodní náčiní? V Británii se jezdí EV Cup, tedy závodní série pro elektromobily a vozítka ze Skandinávie na startovním roštu nechybí. Letos jedno z nich absolvovalo rovněž rally E-Miglia, která se konala na území Francie, Německa a Itálie. Jeho posádka skončila třetí.

O pronájmu jsme se již lehce zmínili. Samozřejmě i tato služba funguje, například ve Švýcarsku si vysokohorští návštěvníci mohou vypůjčit na šedesát Alpmobilů, jak jim zde říkají. Ve Finsku jezdí dokonce dodávky, do kterých se vejde i automatická pračka. Podobné používá rovněž tokijská pošta, na domácí půdě v norském Trondheimu lze dokonce využít služeb taxi! Flotilu vozů testuje i brazilský dodavatel elektřiny CPFL v Sao Paulu.

Výrobce Think Global byl založen v norském Oslu v lednu 1991 jako Pivco (Personal Independent Vehicle Company). Například model PIV3 City Bee vznikl v letech 1995-1998 ve 120 exemplářích. Pak přišla změna názvu, projekt City a zmíněné neslavné spojení s Fordem. Do roku 2002 bylo vyrobeno jen 1.005 Thinků City. Na firmu čekalo několik změn vlastníků a mnoho dalších peripetií, všechny ale přežila a dnes jezdí po celém světě zhruba 10 tisíc vozidel s logem Think.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
12. 11. 2010 09:04
crash test
ako je to s crash testem tohto auta, REVA neskoncila velmi dobre ale toto vyzera byt robustnejsie