Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle je nejrychlejší vůz světa! Rekord drží již 26 let

Matyáš Kunst
Diskuze (4)

V roce 1997 byla překonána hranice lidské odvahy a technické zdatnosti, když byl stanoven nový světový rychlostní rekord pozemních vozidel. Jak je možné, že po 26 letech zůstává rekord nepokořen?

Rychlostní rekordy pozemních vozidel jsou fascinující ukázkou lidské touhy po technologickém pokroku a posouvání hranic možného. Jedním z nejvýznamnějších milníků v této oblasti je rekord uznaný Mezinárodní automobilovou federací (FIA) z roku 1997. Brzkého rána dne 15. října usedl do kokpitu vozidla Thrust SSC pilot britského letectva Andy Green, který na druhý pokus překonal svůj vlastní rekord z téhož roku o necelých 80 km/h.

Finální číslo? Závratných 1227,985 km/h! Stalo se tak na Black Rock Desert v americké Nevadě, která může být povědomá nejen automobilovým fanouškům, ale také příznivcům elektronické hudby - na povrchu rozlehlé roviny o rozměru 2 600 kilometrů čtverečních se každoročně koná festival Burning Man.

Video se připravuje ...

Honba za rychlostními rekordy začala již koncem 19. století. V roce 1898 stanovil jistý Gaston de Casseloup-Lubat první uznávaný rekord, když s elektrickým vozem Jeantaud Duc dosáhl ohromující rychlosti 62 km/h. Velký zlom následně nastal v polovině 20. století s rozšířením proudového pohonu, jenž se začal objevovat také v pozemních dopravních prostředcích. Samotný Thrust SSC byl osazen dvěma motory Rolls-Royce Spey, které byly běžně používány pro stíhačky. Díky tomu se stal prvním nadzvukovým automobilem na světě.

Při bližším pohledu na tabulku rekordů kategorie C se velké diverzity nedočkáme. Z osmi nejvyšších zapsaných rychlostí má tým Thrust připsaných šest, zbylé dva patří projektu Spirit of America Sonic, který držel prvenství od roku 1965 do roku 1983 s „maximálkou“ 966,960 km/h.

Dnes je ovšem rok 2023 a původní rekord zůstává po 26 letech stále nepřekonán, ačkoliv technologie se v tomto směru posouvá mílovými kroky. Čím to je? Svou roli v tom hraje vysoká finanční náročnost, stále se zvyšující požadavky na bezpečnost a také neuvěřitelná smůla ostatních týmů.

V letech 1999 až 2019 měl projekt North American Eagle Project vážné ambice rekord překonat. Jednalo se o tým amerických a kanadských expertů pod vedením bývalého inženýra společnosti IBM Edem Shadlem, který měl vesměs veškeré předpoklady k tomu, aby rekord pokořil. Jejich stroj Lockhead F-104 Starfighter byl vskutku působivým výtvorem, a po několika zkušebních jízdách během minulého desetiletí se už téměř schylovalo k závěrečnému pokusu.

V srpnu 2019 však tragicky zahynula řidička Jessi Combs, která se v Oregonské poušti snažila stanovit ženský světový rekord v pozemní rychlosti. Právě ta měla být za volantem také v osudný den pokusu o překonání celkového rekordu. Bohužel rok předtím podlehla rakovině i náhradní řidička a projekt byl posléze nadobro zrušen.

Vážní zájemci, jejichž chtíč po překonání rekordu stále trvá, jsou vesměs dva - projekt Aussie Invader a Bloodhound. Oba tyto týmy se v minulosti rovněž potýkaly s mnoha komplikacemi, především těmi finančními, avšak i přes to jsou dnes odhodlány hranici 1227 km/h zdolat a po necelých třech dekádách zamíchat s pořadím. Žádný konkrétní pokus však zatím naplánován není.

Video se připravuje ...

Matyáš Kunst
Diskuze (4)

Doporučujeme

29. 6. 2023 18:10
🙈🙈🙈
Myslím, že na otázku "Jak je možné, že po 26 letech zůstává rekord nepokořen?" je celkem snadná odpověď. Na světě nebude moc magorů, co jsou schopni riskovat život jen kvůli tomu, že pojedou na malou chvilku nejrychleji na světě v nějaké krabici, co někdo nazývá automobil a ještě k tomu za to utratil pár stovek milionů nebo riskoval život někoho jiného, pokud to sám nebude chtít řídit. Já nevím, ale stíhačku upravenou tak, aby byla schopna jet po rovině, bych asi autem nenazýval. A i kdyby ta krabice autem nakonec byla, tak co z toho? Reálný přínos nula....
27. 6. 2023 17:19
Re: Technický rozvoj
Ano, vyvoj aut s proudovymi motory se zastavil.
:D
Ostatne stejne, jako se ted postupne zastavuje vyvoj temer vsech spalovacich motoru.
Avatar - 3_diamanty
27. 6. 2023 13:40
Pamatam
Mal som ho ako obrazok v pedro... nie nie... v rekord zuvacke tusim to bolo ... ci pana... to boli casy ... casy walkmanov sustakov a bmx... zlate mladi
27. 6. 2023 10:27
Technický rozvoj
Tohle je podle mého názoru ukazatel technického vývoje, který se zastavil před 26 lety.