Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Nejrychlejší „auto“ světa čeká první test, cílem je překonat 1228 km/h

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Rekord pro nejrychlejší pozemní vozidlo drží Thrust SSC již od října roku 1997, po letech vývoje se však blíží moment, kdy by ho z trůnu mohl sesadit projekt Bloodhound LSR.

Vývoj projektu Bloodhound LSR (Land Speed Record) probíhá již řadu let a podílí se na něm řada velkých a známých technologických společností, které podporují jeden společný cíl – pokořit rekord pro nejrychlejší pozemní vozidlo historie. Nazývat projekt Bloodhound autem je tak vlastně docela nepřesné, neboť se jedná spíše o sestavu několika motorů na kolech, které se umí rozpohybovat až do nadzvukové rychlosti.

Koncem minulého roku se však objevily informace, podle kterých došly projektu peníze a ten tak musel přejít pod nucenou správu. Zbývalo ještě pár dnů a s celým projektem byl amen. Dokonce už se veřejně hovořilo o rozprodávání použité techniky a vracení zapůjčených dílů – včetně proudového motoru ze stíhačky Eurofighter, který dodal Rolls-Royce.

Doslova na poslední chvíli však projekt zachránil britský podnikatel Ian Warhurst, který v březnu tohoto roku projekt znovu oficiálně oživil. V nedávném rozhovoru pro BBC pak navíc prozradil, že se chystá první testovací jízda. „Tohle je pro projekt Bloodhound zcela nové teritorium. Ještě před šesti měsíci vypadalo tohle všechno jako nedosažitelné, ale teď je to realita. Zatímco mluvíme, vyplácíme finanční prostředky. Jsme finančně odhodlaní vyrazit,“ uvedl v rozhovoru pro BBC.

Během testovací jízdy, která by se měla uskutečnit někdy v září v jihoafrické solné pánvi Hakskeenpan, by měl projekt Bloodhound LSR pokořit rychlost okolo 800 km/h. Již příští rok by se měl ale uskutečnit ostrý pokus o překonání světového rekordu, který s rychlostí 1228 km/h drží speciální vozidlo Thrust SSC.

Video se připravuje ...

„Jsem nadšený, že můžeme oznámit první cestu Bloodhoundu na vysokorychlostní testovací jízdu do Jižní Afriky. Díky možnostem digitálních technologií, které týmu dovolily testovat design vozu pomocí CFD (computational fluid dynamics/výpočty proudění tekutin) a které nám umožňují sbírat a sdílet data o výkonu automobilu v reálném čase, bude tento pokus o zdolání světového rychlostního rekordu jiný, než všechny ostatní,“ uvedl k testu Warhurst.

Při testovací jízdě bude projekt Bloodhound pohánět pouze proudový motor Rolls-Royce, který je standardně dodáván do stíhaček Eurofighter. Během pokusu o překonání rekordu však bude stroj vybaven ještě raketovým motorem.

Ondřej Mára
Diskuze (3)

Doporučujeme

13. 7. 2019 07:30
Rychlost
K čemu tak rychlé auto je? Podle mě je to jen ztráta času. Daleko radši by se měli věnovat něčemu užitečnějšímu. Na dnešních silnicích je úspěch, když můžete jet 100 km/h. Já jezdím pomalu, abych neměl tak vysokou spotřebu. Letos jsem si koupil nový pneumatiky z https://www.pneuok.cz/ a je to znát. S autem se teď jede mnohem líp.
12. 7. 2019 21:46
Re: 1228 km/h
Zklidni se, Ty trtko ... ;-)