Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jessi Combs, nejrychlejší žena na čtyřech kolech, zahynula při zdolávání rychlostního rekordu

Ondřej Mára
Diskuze (7)

V dnešní době by se mohlo zdát, že už i motorsport je relativně bezpečnou záležitostí. Překonávání rekordů, zejména těch rychlostních, však vždy přináší obrovská rizika. A občas si vybere svou daň.

Během včerejšího večera se v zámoří objevila zpráva, která se jistě dotkla všech milovníků unikátních automobilů, motrosportu i zdolávání nových rekordů. Během pokusu o překonání vlastního rychlostního rekordu totiž zahynula šestatřicetiletá Jessi Combs, která byla známou závodnicí, konstruktérkou a také moderátorkou několika televizních show.

Combs měla mít nehodu ve speciálním závodním stroji North Americna Eagle Supersonic Speed Challenger, poháněném proudovým motorem o výkonu cca 52.000 koňských sil, který byl vlastně upravenou stíhačkou F-104 na kolech. Již v roce 2016 se Combs za „kniplem“ tohoto stroje podařilo dosáhnout rychlosti 708 km/h, což ji zajistilo titul „nejrychlejší ženy na čtyřech kolech.“ Rekord pro nejrychlejší ženu na světě však od roku 1976 drží Kitty O’Neil, která ve svém závodním speciálu (se třemi koly) dosáhla průměrné rychlosti 825,127 km/h a maximální rychlosti 999 km/h.

V minulém roce se Combs pokusila svůj rekord překonat, což se ji téměř podařilo. Během první jízdy dosáhla rychlosti 777,8 km/h, ovšem kvůli technické závadě nemohla absolvovat jízdu druhou, která je nezbytná k zprůměrování a oficiálnímu stanovení nového rekordu. Před pár dny však Combs na sociálních sítích opět zveřejnila snímek z vyschlého jezera Alvord Desert v Oregonu, kde stanovila svůj první rekord.

Podle lokálních zpráv byla nehoda oznámena na linku 911 ve středu, zhruba okolo čtvrté hodiny odpolední. Detaily o nehodě nejsou známé, zprávy o úmrtí však potvrdili kolegové ze závodního týmu. Terry Madden ve svém instagramovém příspěvku uvedl, že byl na místě nehody mezi prvními. „Věřte mi, dělali jsme vše, co bylo v lidských silách, abychom ji zachránili.“

Combs se nejen v zámoří proslavila jak jedna z mála žen, které se podařilo prosadit v oborech, kde po většinu času dominují převážně muži. Úspěšně absolvovala technickou školu WyoTech, kde měla vynikat v opravách poškozených automobilů, stavbě hot-rodů a úpravách výkonu. Kromě toho se ale věnovala i závodění s offroady. Účastnila se světoznámého závodu Baja 1000 a stala se první ženou, která se účastnila náročného závodu King of Hammers. V roce 2016 pak v tomto závodě ovládla svou kategorii, což ji vyneslo titul Queen of Hammers.

Video se připravuje ...

Veřejnosti však byla Combs lépe známá z několika televizních show. Čeští diváci by si ji mohli pamatovat především díky populárnímu pořadu Bořiči mýtů (Mythbusters), v zámoří se však objevila i v pořadech jako Overhaulin, Xtreme 4x4 nebo All Girls Garage. Spolupracovala však i s některými automobilkami a podílela se například na prezentaci terénních dovedností nového Mercedesu třídy G.

Ondřej Mára
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
29. 8. 2019 21:27
Re: Proč Jessss
naspäť lietadlom aj s celým jej ansáblom. :-)
Avatar - Hammunasakra
29. 8. 2019 18:46
Re: Proč Jessss
Neni to moc fosteku?
Avatar - 3_diamanty
29. 8. 2019 18:29
Re: Proč Jessss
a domov spoza velkej mlaky pojde opat na jachte? vie niekto? alebo je to cele len saskaren pre tych menej vnimavych ... 8-s ... tato toho moc nezachrani tymto sposobom... a ani ako sranda mi to nepride hrat sa na zachrancu sveta... uz fakt nie je cas na nezmysly a pubertacke hry ale treba konat.. inak nedopadneme dobre
29. 8. 2019 18:13
Odvážná
určitě věděla, do čeho jde a jaká jsou rizika. Nicméně - klobouk dolů.