Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota EV: Dárek ke čtyřicátinám

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Prototyp EV není nic jiného než maličká Toyota iQ s elektrickým pohonem. Automobilka si ji nadělila k narozeninám.

Toyota totiž slaví čtyřicáté výročí zahájení vývoje elektromobilů. Toyota EV se od sériového modelu iQ zvenčí nijak výrazně neliší. V útrobách je ale pochopitelně mnohé jinak. Nad přední nápravou najdeme synchronní elektromotor s permanentním magnetem o výkonu 47 kW (64 k), který ji také pohání.

Ten je napájen lithium-iontovými bateriemi s kapacitou 11 kWh. Články, které pracují pod napětím 270 V, jsou umístěny pod sedadly v místech, kde se u iQ nachází konvenční palivová nádrž. Prostor v kabině tedy nebyl nijak omezen.

EV dokáže zrychlit z 0 na 100 km/h za 14 s, uhání až 126 km/h a na jedno nabití ujede 105 km. To trvá v závislosti na použité síti. Běžná zásuvka 200 V AC naplní akumulátory znovu na plnou kapacitu za čtyři hodiny. V rychlonabíjecí stanici ovšem dosáhnou 80 % už za patnáct minut. Oba konektory se nacházejí v přídi vozu.

Toyota EV se zatím do sériové výroby nechystá, prototyp pouze letos vykoná propagační a testovací jízdy v Evropě, USA a Japonsku. Američané se však příští rok dočkají jiného modelu: elektrického SUV RAV4. Ten Toyota vyvinula ve spolupráci s firmou Tesla Motors, která je známá svým roadsterem, rovněž na elektřinu.

Japonská automobilka také založila spolu s Mitsubishi, Nissanem, Fuji Heavy Industries (Subaru) a

Tokyo Electric Power Company asociaci CHAdeMO. V té se budou věnovat vývoji a později také samotné instalaci dobíjecích zařízení, a to celosvětově.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)