Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota GT86 v další generaci s podvozkem Mazdy MX-5

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Druhá generace GT86 se může stát výsledkem spolupráce japonských automobilek Toyota a Mazda.

Nástupce současné Toyoty GT86 byl potvrzen na podzim loňského roku a letos se začínají objevovat první zprávy o jeho technice. Podobně jako první generace má být i ta druhá výsledkem spolupráce Toyoty s další automobilkou.

Podle nejnovějších informací australského webu Motoring zkoumá Toyota možnosti využití platformy a podvozku aktuální Mazdy MX-5. Ta je přitom již základem pro očekávaný Fiat 124 Spider, který bude výsledkem spolupráce italského koncernu s Mazdou.

Vedle testování Mazdy MX-5 a zkoumání možností jejího využití pro své modely Toyota podle dostupných informací dokončuje i vývoj vlastní platformy s pohonem zadních kol, kterou údajně hodlá využít pro několik více či méně sportovně laděných modelů.

Použití techniky z Mazdy MX-5 může Toyotě pomoci ke snížení nákladů na vývoj a navíc umožní využití řadových motorů z jiných modelů namísto v současnosti používaného plochého čtyřválce, vyvinutého právě pro GT86 a sesterské modely značek Subaru a Scion.

V přímém srovnání první generace s druhou má nástupce vynikat ještě kompaktnějšími rozměry i nižší hmotností a kromě atmosférického motoru má být nabízen i v ostřejším provedení s přeplňováním. Díky platformě z Mazdy MX-5 se pak můžeme vedle kupé GT86 dočkat i verze s plátěnou střechou.

Spolu s novou GT86 má navíc dorazit i druhá generace Subaru BRZ i Scionu FR-S. Pokud bude skutečně využita platforma roadsteru MX-5, pak jejím prostřednictvím může Mazda do jisté míry ovládnout světový trh s lehkými sportovními vozy s pohonem zadních kol.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)