Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota pošle do výroby dva nové modely řady bZ. Budou to stylovky se zajímavými interiéry

Filip Melich
Diskuze (10)

Na právě probíhajícím šanghajském autosalonu japonská automobilka Toyota představila dvojici konceptů, které předznamenávají příchod produkčních verzí.

Společnost Toyota Motor Corporation na právě probíhajícím šanghajském autosalonu představila dva nové koncepty elektromobilů. Jmenují se bZ Sport Crossover Concept a bZ FlexSpace Concept. Připomeňme, že zkratka bZ znamená „Beyond Zero“ a značka ji používá pro označení bateriových elektromobilů.

Zlatavou barvou lakovaný koncept bZ Sport Crossover zaujme splývající linkou střechy, která je v současnosti tolik oblíbená automobilkami i zákazníky. Japonská značka studii vyvinula ve spolupráci se společnostmi BYD a Faw. Už nyní se počítá s výrobou, a to v rámci společného podniku FAW Toyota Motor.

Video se připravuje ...

Koncept Toyota bZ Sport Crossover je zaměřený na mladší zákazníky z generace Z a počítá se s tím, že se schopnosti jeho systémů budou i po sjezdu z výrobní linky dále vyvíjet. Průběžně se tedy budou zlepšovat asistenční systémy a další inteligentní funkce. O tom, jestli budou aktualizace poskytovány zdarma nebo je Toyota zpoplatní, v této fázi tisková zpráva značky nehovoří.

Zatímco bZ Sport Crossover sází spíše na styl, koncept bZ FlexSpace dává přednost tradičnějším SUV tvarům a podle Toyoty klade důraz především na užitné vlastnosti. Vývoj studie probíhal ve spolupráci japonské automobilky s Guangzhou Automobile Group (GAC), přičemž i v jejím případě se počítá se sériovou výrobou, kterou bude mít na starosti společný podnik GAC Toyota Motor.

Hlavní myšlenkou při tvorbě bZ FlexSpace bylo vytvoření interiéru ve stylu útulného domova, který bude prostorný, bezpečný a pohodlný. Hlavními klady má být snadnost používání, pokročilé bezpečnostní systémy a dostatečný dojezd. Majiteli produkční verze se mají stát především rodiny a páry.

Japonská automobilka plánuje do roku 2026 na čínský trh uvést deset bateriových elektromobilů, mezi něž patří také sériová podoba nyní prezentovaných konceptů bZ Sport Crossover a bZ FlexSpace. Jejich vstup na trh Toyota slibuje v roce 2024. Ceny zatím z pochopitelných důvodů nezmiňuje.

Filip Melich
Diskuze (10)

Doporučujeme

Avatar - Zumion
20. 7. 2023 10:35
Re: Design
Ano, já mám na rozdíl od jiných vytříbený vkus.

Motorová část je dělaná tak, aby se tam vešel i 3.0l šestiválec. :*)
Avatar - honzaHK
19. 4. 2023 15:22
Re: Design
...píše člověk vlastnící cé pětku, to je dobrej fór.

Něco mě ale jako majitel pověz - vždycky mě zajímalo, jestli je v tom předním
převisu jenom motor nebo je tam navíc i nějakej ten frunk, řekněme 400-500 litrů?
19. 4. 2023 12:18
Re: Nové vedení začíná fungovat
Novy CEO je vo funkcii od 1.4. Musi ti byt jasne, ze argument uradovania noveho vedenia neobstoji.
19. 4. 2023 11:23
Re: Řešme i produktivitu, jsme technici
Bomba! Tak šup šup a jdeme nakupovat přes Alibabu!

Evropský autoprůmysl směřuje do zádele (americký též, vyjma Tesly), průměrný evropan pomalu nemá na nové auto, živnostník co roky kupoval dieselový Partner, neb to dávalo smysl pro práci i rodi, čumí se spadlou sanicí na elektrickej bazmek z dojezdem pod 200km a cenou přes mega, ale jupí, radujme se a miřme s úsměvem ke světlým (a hlavně zeleným!) zítřům. A jů, v čajně mají levná auta!
19. 4. 2023 10:27
Řešme i produktivitu, jsme technici
Auta na baterky rozjely o level vyšší produktivitu
než měly spalováky a máme tu Golf klasse za 15 000.
Každý Asiat má gigacasting jako Tesla. V Shanghaji ho představil i XPENG.

Ale pokud se díváš na EU s Dacii Spring od 577 000, tak Ti rozumím.

Lithium již pokleslo 3,5x, ze svých maximálních hodnot.