Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Toyota zvyší výrobní kapacitu v Evropě

Ondřej Láník
Diskuze (0)
Ještě před tím, než bude otevřena v roce 2005 nová továrna TPCA Czech, plánuje Toyota zvýšení výrobních kapacit ve svých stávajících výrobních závodech.

Ještě před tím, než bude otevřena v roce 2005 nová továrna TPCA Czech, plánuje Toyota zvýšení výrobních kapacit ve svých stávajících výrobních závodech.

Ve svých evropských závodech v Burnastonu (VB) a Valenciennes (F) chce Toyota, přejít z dvousměnného na třísměnný provoz v druhém čtvrtletí roku 2004. Roční výrobní kapacita závodu ve Velké Británii tak vzroste ze současných 220.000 vozů na 270.000 modelů Corolla a Avensis. Toto navýšení produkce zároveň vytvoří dalších 1000 pracovních míst ve společnosti Toyota Motor Manufacturing UK. Toyota Motor Manufacturing France, která vyrábí Yarisy, pak zvýší výrobu ze současných 184.000 vozů na 240.000 automobilů. V první fázi, jejímž cílem je roční produkce 210.000 vozů, přinese toto zvýšení produkce 500 nových pracovních příležitostí.

Je to vůbec poprvé, co Toyota zavádí ve svých výrobních závodech třísměnný provoz. Navýšení produkce v závodech v Británii a Francii povede ke zlepšení produktivity výroby a zároveň by mělo zvýšit ziskovost automobilky Toyota na evropském trhu. To se navíc plně shoduje s filozofií firmy, která upřednostňuje výrobu automobilů přímo v regionu, kde se vozy prodávají a kde investice značky přispívá k dalšímu rozvoji zdejší infrastruktury a zkvalitnění životní úrovně.

Dalších 100.000 vozů vzniká každoročně v tureckém závodě Adapazari, což v součtu dělá 610.000 automobilů určených pro evropský trh (v Evropě se přitom letos plánuje prodej 790.000 automobilů). Za 2 roky přibude dalších 100.000 malých osobních vozů roční produkce z továrny Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech, kterou v Kolíně staví Toyota společně s koncernem PSA Peugeot Citroën.

Ondřej Láník
Diskuze (0)