Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Trabant RS má 220 koní a motor z Fiatu Coupé (+video)

David Bureš
Diskuze (20)
Východoněmecký vůz Trabant je známý svým dvoutaktním motorem. Bulharský úpravce jej vyměnil za silnou čtyřtaktní jednotku.

V minulých letech se několikrát objevily zprávy o tom, že by se mohla vyrábět moderní varianta Trabantu. To se zatím nestalo, a tak různé tuningové firmy ukazují, že světu má co říct i původní auto. Mezi ně patří i bulharská společnost Kokonja.

Kokonja původní vůz výrazně upravila, Trabant 601 se tak transformoval do Trabantu RS. Název firmy je bulharským slangovým výrazem pro „kolik koní?,“ což znamená, že změny se odehrály i pod kapotou.

Trabant RS totiž odhodil dřívější dvoutaktní dvouválec o objemu 0,6 litru, který nahradil čtyřtaktní motor vyladěný na výkon 162 kW (220 koní) původem z Fiatu Coupe. Výkon původního Trabantu 601 přitom činil jen 17 kW (později 19 kW).

Kokonja neuvádí, jaký má tento agregát objem, nejspíše se však jedná o benzinovou osmnáctistovku. Italské kupé bylo dostupné i s dvoulitrem a dvoulitrovým pětiválcem, tyto jednotky by se ale do motorového prostoru Trabantu patrně nevešly.

Jiný motor doplňuje i vylepšená technika v podobě nových tlumičů a brzdového systému Brembo. Upravena byla rovněž karoserie auta, která používá modrobílou barevnou kombinaci.

Zcela přepracována byla kabina automobilu, kde najdeme novou palubní desku čalouněnou alcantarou nebo kožená sedadla od firmy Recaro, což jsou prvky, o kterých si původní trabi mohl nechat jen zdát.

David Bureš
Diskuze (20)
Avatar - KubikCv
27. 9. 2013 21:50
Re: Co se vejde
dejme tomu,ale to zpracování toho zlatýho Trabanta 1.8T je někde jinde,hlavně má podvozek z Audi TT,takže to je přeci jen stabilnější
Avatar - KubikCv
27. 9. 2013 21:49
Re: Frrrrr
s motorem z Pola GT (1.3 55kW) mírně upraveným dal Tráboš nějakejch 190 km/h :-)
Avatar -
anonym
27. 9. 2013 10:54
Re: Co se vejde
Dovolil bych si Vám odporovat - 1.8 T z TT se nemůže s turbomotory Fiat/Lancia vůbec srovnávat. Jediné, co je na tom kousku pozitivní, jsou opět brzdy z toho Fiata Coupé...
Avatar -
anonym
27. 9. 2013 10:49
1.8 určitě ne
Nevím, proč by někdo ladil nesmyslně 1.8, když Coupé mělo nejlepší motor 2.0 Turbo 16v (84 x 90 mm), známý z legendární Delty Integrale 16v/Evo (Themy, Kappy, AR 155 Q4, Delty HF) a nebo v pozdější verzi byl pětiválec 2.0 turbo 20v (coupé, Kappa) s protiběžným vyvažováním, z něhož má Trabi videntně přední čtyřpístkové brzdy Brembo, tedy není vyloučeno ani použití celého agregátu (třeba z bouraného Coupé).
Litinový čtyřválec 2.0 Turbo 16v (84 x 90 mm, dvojice vyvažováků, elektronika Marelli IAW.P8) je oblíbený a rozšířený "cajk" pro "tuning" v principu čehokoli, z čeho má být letadlo, osobně jsem ho viděl cpát do Kachny (před zadní hnanou nápravu), Fiata Uno 4x4, Lancie Bety Monte Carlo, Fiata 650 nebo do Favorita.
Jeho výhodou je široká laditelnost (třeba 1000 koní), obrovská pružnost a velká robustnost, za níž platí vysokým momentem setrvačnosti a zejména vysokou hmotností (nenastrojený polomotor má 186 kg). Kombinuje se obvykle buď se stejně robustní pětistupňovou převodovkou z Coupé/Delty HF či šestikvaltem z Coupé LE, které byly standardně vybaveny 35% samosvorem, nebo s převodovkami z Dedry/Delty Integrale pro trvalý pohon všech kol.
Podobné využití může najít i jeho starší verze s osmiventilovou hlavou z let 1984-1991, který byl používán v Lanciích Thema, Delta HF 4WD/Integrale, Fiatu Croma (bez vyvažováků) nebo Lancii Dedra (turbo i Integrale).
Proto jsou tyto motory trvale nedostatkovým zbožím (pokud je samozřejmě v perfektním stavu).
Více na www.integrale.cz
Avatar - Emel
27. 9. 2013 10:17
Smysl
Jasně že to nemá žádný smysl. Jasně že se investovala spousta času a práce a peněz, aby se postavilo auto, které je v důsledku dražší a jízdně nejspíš horší než ten původní Fiat. Ale... je to sranda, ne? Líbí se mi interiér i světla, hezky to mají hoši udělané :yes: