Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Úřad znovu povolil vybudovat Hyundai další halu na převodovky

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Automobilka nutně potřebuje další halu na převodovky, aby mohla rozjet třetí směnu a zvýšit výrobu automobilů.

Stavební úřad znovu povolil vybudování další haly na výrobu převodovek automobilce Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Získání povolení a zahájení výstavby haly souvisí s rozjetím třetí směny. Současná jedna hala na výrobu převodovek by nestačila pokrýt zvýšenou výrobu aut.

Rozhodnutí úřadu zatím není pravomocné, účastníci řízení se proti němu mohou odvolat do poloviny března, což se dá očekávat. ČTK to potvrdila pracovnice stavebního úřadu v Dobré Zdeňka Sikorová.

Krajský úřad v Ostravě loni v listopadu na základě odvolání zrušil nošovické automobilce Hyundai povolení ke stavbě druhé haly na výrobu převodovek. Rozhodnutí mělo podle něho řadu chyb. Hyundai proto musel požádat o povolení znovu.

Podle serveru iDnes automobilka nutně potřebuje další halu na převodovky, aby mohla rozjet třetí směnu a zvýšit výrobu automobilů. V letošním roce plánuje zaměstnat dalších 1000 lidí k současným 2600. Práce ve firmě se podle iDnes v poslední době stala atraktivnější i platově, průměrná dělnická mzda zde v loňském roce zvýšila o téměř 3000 Kč na 21.325 korun.

Mluvčí automobilky Petr Vaněk již dříve ČTK řekl, že věří, že se firmě podaří nové povolení na stavbu převodovkárny za 3,5 miliardy korun získat a postavit halu včas. Druhá hala na výrobu převodovek umožní zvýšit jejich produkci ze současných 300.000 kusů na 500.000 za rok. Hyundai z ní chce dodávat část převodovek do nového závodu v Rusku, měsíčně 3500 kusů. Zhruba 19.000 kusů bude Hyundai po dokončení druhé haly montovat pro svůj závod, a stejný počet pro žilinský závod Kia. Hyundai chce při plné výrobě produkovat v Nošovicích ročně 300.000 aut. Vaněk uvedl, že firma má kvůli možnému zpoždění výstavby haly náhradní řešení, že by převodovky několik týdnů dovážela z Koreje.

Podle pracovnice stavebního úřadu se dá očekávat, že se proti novému stavebnímu povolení někdo odvolá. Tím by se jeho vydání mohlo prodloužit o další dva měsíce.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)