Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V březnu se na mýtném meziročně vybralo o 5,63 % více

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Výběr mýtného v březnu meziročně vzrostl o 5,63 % na zhruba 740 milionů korun. Za nárůstem výběrů je kromě oživení ekonomiky otevření nových placených úseků například na jihu Čech na nové části dálnice D3.

Zatímco v prvním čtvrtletí loňského roku množství vybraných peněz postupně klesalo, letos je trend opačný. Celkem se za první tři měsíce letošního roku vybralo přes dvě miliardy korun, což meziročně je více než tříprocentní růst.

Stát za dobu fungování mýta vybral dohromady více než 51 miliard korun. Za provoz systému zaplatí ročně společnosti Kapsch a jejím subdodavatelům zhruba 1,9 miliardy korun. Další 3,4 miliardy si vyžádala jednorázová investice do stavby sítě mýtných bran.

Elektronické mýtné se v Česku vybírá na zhruba 1350 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a 180 kilometrech silnic první třídy. Loni se na mýtném vybralo zhruba 8,55 miliardy korun. Mýtné platí od roku 2007 vozidla nad 12 tun a od roku 2010 také vozy nad 3,5 tuny. V roce 2011 přibyla zvýhodněná kategorie pro autobusy.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
24. 4. 2014 08:16
Re: V březnu se na mýtném meziročně vybralo o 5,63 % více
Ten výběr 8 miliard za rok mínus náklady, tedy celkem asi 6 miliard je totiž naprosto směšná částka, která nic nezmění. A pokud odečteme, že díky mýtnému spousta náklaďáků a aut objíždí dálnici a plahočí se po městě a okreskama, kde ničí silnici, propadají se krajnice, tak je celý systém v mínusu.
Na jihu je to naprosto běžné, že kamiony nejedou po dálnici, ale po staré silnici, čímž obtěžují lidi, tak se to naprosto nevyplatí. Kolem Prahy to samé - počet kamiónů jedoucí po klikaté a úzké silnici 101 mezi Říčany a Úvaly, kde v malých obcích jede přeložený kamión metr od baráku - Křenice, Sluštice, Škvorec a způsobuje další škody na přiléhajících stavbách. Mýtné je jen vejvar pro Kapsch, nic víc. Pro stát je naopak škodlivé.
23. 4. 2014 12:51
V březnu se na mýtném meziročně vybralo o 5,63 % více
co z toho, když silnice jsou pořád ve špatném stavu