Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Modeně se na jaře otevře Kaplickým navržené Ferrariho muzeum

redakce AUTO.CZ
Diskuze (242)
Muzeum věnované Enzu Ferrarimu se začalo stavět před třemi lety, krátce poté, co Kaplický v lednu 2009 náhle zemřel.

V Italské Modeně se začátkem března otevře novostavba muzea slavné automobilové značky Ferrari, kterou navrhlo studio Future Systems ještě pod vedením architekta Jana Kaplického. Muzeum věnované zakladateli automobilky Enzu Ferrarimu se začalo stavět před třemi lety, krátce poté, co Kaplický v lednu 2009 náhle zemřel.

Stavbu muzea iniciovala nadace, která se o odkaz velkého konstruktéra stará. Architektonickou soutěž na projekt vyhlásila už v roce 2004 a z desítky účastníků nakonec vybrala londýnské studio Future Systems. To navrhlo futuristickou budovu, které připomíná zhmotněnou kapotu slavného vozu i s charakteristickými chladiči. Použilo dokonce erbovní Ferrariho barvu - žlutou, a tak střecha muzea září do širokého okolí.

Muzeum bude tvořit jak zrekonstruovaný dům, kde se Ferrari v roce 1898 narodil, tak nové křídlo, jehož stavba stála 23 milionů dolarů (asi 600 milionů korun). Zatímco v rodném domě má být instalována výstava věnovaná Ferrarimu samotnému, v novostavbě budou k vidění samotné jeho automobily.

"Je v tom obrovská satisfakce a nadšení, že po letech intenzivní práce nadace Muzea Enza Ferrairiho konečně stojíme těsně před otevřením téhle důležité kulturní instituce, která bude celému světu vyprávět příběh velké osobnosti a automobilistické vášně v tomhle regionu," řekl serveru Autoweek ředitel nadace Mauro Tedeschini. Muzeum totiž kromě značky Ferrari připomene i další výrobce, kteří sídlí v oblasti mezi Modenou a Imolou - tedy například De Tomaso, Lamborghini, Maserati, Minardi a Ducati.

Muzeum v Modeně se slavnostně otevře 10. března 2012. Slavnosti budou předcházet akce, které připomenou výročí Enza Ferrariho: se narodil 18. února před 114 lety.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (242)
20. 1. 2012 13:14
Re: obvyklé
Zaujímavé, že Petřínska rozhľadna neprekáža. A pritom je to moderná stavba - akási zmenšenina Eiffelovej veže, ktorá bola mimochodom v Paríži mohými prijatá s nevôľou ako zohavenie mesta.

Mne sa zdá, že pri posudzovaní a za odmietnutím nebol ani náznak objektivity - šlo len o ďalšiu "PROTI" kampaň pána Hradu.
Avatar - Hammunasakra
8. 1. 2012 17:21
Re: Fenomenální architekt
No ale ten Ještěd by NEměl (dle vás)vůbec stát! ;-)
Vítězný projekt pana Hubáčka totiž NERESPEKTOVAL zadání! >:-[]
PS: S tím doporučením míst jako Prosek jste opravdu MIMO - to je stejné jako doporučovat Ještěd - někam jinam než na Ještěd (že by to ÚPLNĚ změnilo původní tvar hory a panamorama celého okolí :-)
Avatar - Andromeda
8. 1. 2012 15:41
Re: Fenomenální architekt
Někde na jihu naší kotliny stál více než 1 km takové stezky přes 100 mega >:-[] - pan starosta se v tisku podivoval zájmu -> platila to přece z fondů EU >:D ...
Avatar - Andromeda
8. 1. 2012 15:26
Re: Dovolím si několik rovin...
;-) :yes:
Avatar - Andromeda
8. 1. 2012 15:21
Re: CHRCHEL Č. 599
Až budou Italové chtít, aby všechno vypadalo jako v nach Fatherland, tak to tak udělají - nechme to na nich. Pošli jim do Ferrrari svůj jednoznačný, všeobjímající, odborný, nezpochybnitelný a ideologicky pevný názor -> možná ještě cuknou, zašlou ti dispozice a můžeš překvapit tím "správným pojetím" ( nevím, jestli berou propagační fota konkurenčních automobilek okopčená z webu, nebo cvaklá kompaktem či levnou zrcadlovkou - to se nemuseli obtěžovat...)
Uniformnost a jediná správná cesta, především názorová, koukám sklízí ovoce dlouholeté šlechtitby - i výrazově, viz tvoje "nápadně něco" připomínající eskapády dole, k němuž silné výrazy jako chrchel, zblitek, atd. nezbytně patří.
Jde o jejich volbu, za jejich peníze a dovolím si předpokládat, že vědí co dělají ( česky -> kdyby to nevěděli, není Ferrari dnes tím čím je ). Mně se návrh líbí svým neobvyklým ztvárněním ( nebude trčet do krajiny ) a rozhodně jde o jeden z cílů při návštěve Itálie, aneb uvidíme naživo.
Když jsme u té soudobé architektury - co třeba budova zvaná okurka v londýnské City, viz: [odkaz]
[odkaz]
[odkaz]
[odkaz] , když jsme u té konzervativnosti, kterou se kdekdo zaklíná ?
Co se týče Prahy, té je díky "zdařilé, citlivé" architektonické koncepci vážně vyhrožováno vyjmutím z jistého světového seznamu - ale což, jsme přece dědici J.Husa a Žišky, nepřátel se nelekáme, na množství nehledíme, že - jen když to sype >:-[] ...
Když je zde tolik obránců "klasického" pojetí architektury, proč nenapíšeš stejně "decentní" komentáře týkající se demolice rohového domu na Václavském náměstí ( jistě že vůbec nejde o střety zájmů :-) ) s Opletalovou ulicí, či prapodivně schválená realizace projektu Novomlýnská brána ( zvítězilo studio DAM - jak a na základě čeho je česká klasika ), což je zase z mého pohledu ( zapomenu na tradiční český obršvindl ) estetická "prda", nota bene v Praze, téměř v centru ( to z těch novějších kauz ) ???
Kecat na účet jiných nám co by národní sport jde, jen co se týče vlastních reálií jaksi pokulháváme...
PS: Stačilo napsat, že se prostě nelíbí a nemáš tento styl v oblibě...