Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

V Praze po 21 letech došly kombinace pro registrační značky. Takto vypadá nový formát

Ondřej Mára
Diskuze (23)

Stávající formát registračních značek v Praze se vyčerpává, nové vozy tak brzy čeká inovovaný formát.

Stávající formát registračních značek, tvořený na levé straně číslem série, písmenem odkazujícím na jeden ze čtrnácti krajů a dalším číslem nebo písmenem, vstoupil v platnost v roce 2002. Praha, nejlidnatější kraj s největším počtem registrovaných automobilů, ale narazila na problém. Stávající formát se totiž vyčerpává.

Video se připravuje ...

Poslední stará bude bude 9AZ 9999

Jak informoval Blesk, stávající kombinace se dvěma písmeny a pěti čísly brzy dojdou. Poslední ze staré série bude značka 9AZ 9999. Ministerstvo dopravy se situaci věnovalo s dostatečným předstihem a rozhodlo se pro zavedení nového formátu, který přidává další písmeno namísto první číslice na pravé straně.

Značkou 1AA A000 začne nové číslování

Tato změna by měla být nejsnazší, neboť nebude vyžadovat zásadní změny rozměru ani formátu. Nová série číslování, které začne registrační značkou 1AA A000, umožní vytvoření dalších pěti milionů kombinací, což by mělo hlavnímu městu vystačit na několik let. V ostatních krajích se zatím formát značek měnit nebude, neboť jim zůstává dostatečné množství kombinací.

Jednu z prvních ukázek nového formátu registračních značek pak na twitteru zveřejnil reportér České televize Jan Beránek. Ve večerních Událostech pak bude novému formátu značek zřejmě věnována reportáž.

Ministerstvo se podle dostupných informací již v minulosti věnovalo možnosti změny formátu registračních značek, ze kterých by tak mohla zmizet třeba informace o krajích. V současné době se ale ministerstvo věnuje důležitějším věcem, jako je například digitalizace.

Ondřej Mára
Diskuze (23)

Doporučujeme

Avatar - narona
7. 6. 2023 00:06
Re: Kdyby nebylo plýtvání kombinací
slovem řešit mám na mysli j.bnout tam hned písmeno který se ve výsledku bude i hůř pamatovat.
2. 6. 2023 20:34
Re: To to
Nikdo Praze nebrání, aby naopak jeden znak vypustila. Třeba hned ten první, kterým je číslice 1. Pouhým vypuštěním tohoto znaku by Praha měla RZ na dalších cca 20 let.
2. 6. 2023 20:31
Re: Kdyby nebylo plýtvání kombinací
"Řešit písmeno místo číslice" :D :D :D To je velmi těžký a složitý problém. Neměla by na to být nějaká výzkumná dotace?
2. 6. 2023 20:29
Bouře ve sklenici vody
Vyhláška č. 343/2014 Sb. umožňuje tak širokou kombinaci znaků registračních značek, že by to stačilo i na Čínu a Indii dohromady. Avšak úředníci v Praze z toho dokázali výzvu srovnatelnou s přistáním lidí na Měsíci.
Kupříkladu Vyhláška č. 343/2014 Sb. nikde neříká, že první znak má být číslice 1. Stačilo by dát jako první znak místo číslice 1 číslici 2 a Praha by měla registrační značky na dalších 20 let, i kdyby na všech ostatních znacích používala dřívější zvyklosti. Vyhláška neříká ani to, že první znak musí být číslice. Může to být i písmeno, pokud bude označovat kraj, nebo speciální vozidlo. Vyhláška neříká ani to, že druhý znak musí být písmeno. Vyhláška ani neříká to, že značka musí mít 7 znaků. Atd Atd
Avatar - narona
2. 6. 2023 19:30
Kdyby nebylo plýtvání kombinací
v dřívějších letech hlavně kdy přepis do jiného okresu automaticky znamenal vyhození staré kombinace, nemuselo by se řešit další písmeno místo číslice. Aut máme 5 milionů v ČR, na to bohatě stačí 2 písmena a 5 číslic.
Stejně nejlepší byly staré okresní.
Ale naštěstí už není Rakousko-uherský systém s římskými číslicemi :D