Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

SPZ za více než čtvrt miliardy korun? Nový rekord je znovu z Dubaje

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Přijde vám stále 10 tisíc korun za SPZ na přání příliš? Ve světě se unikátní SPZ draží za mnohonásobně vyšší částky. Nový rekord padl v Dubaji. 

Společnost Emirates Auction prodala ve Spojených arabských emirátech v Dubaji nejdražší poznávací značku na světě. Vítězná nabídka 55 milionů dirhamů (317 milionů korun) překonala rekord z roku 2008. Tehdy se v Dubaji pod stejnou společností udala poznávací značka s číslem 1.

Aktuální nejdražší značka na světě není o moc komplikovanější. Tentokrát se skládá ze dvou znaků - P7. Nový majitel poznávací značky nebyl zveřejněn. Je ale více než pravděpodobné, že se SPZ objeví na jednom z mnoha supersportů pohybujících se po Dubaji. 

Video se připravuje ...

Zpravodajství CNN požádalo Guinessovu knihu rekordů o potvrzení nového rekordu, její zástupci se k tomu ale zatím nevyjádřili. To znamená, že si oficiální rekord nadále drží poznávací značka “1” z roku 2008.

Kompletní výtěžek z nedávné aukce půjde kampaň zvanou “One Billion Meals”, kterou má na starosti dubajský šejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum. Celkově se na aukci vydražilo za více než 71 milionů dirhamů (410 milionů korun).

V minulosti byly nabízeny ještě dražší kombinace. Poznávací značka “MM” se nabízela od roku 2021 za neuvěřitelných 24 milionů dolarů (509 milionů korun), doteď si však nenašla kupce. 

Afzal Kahn, zakladatel společnosti Kahn Design, je pro změnu vlastníkem poznávací značky “F1” na svém Bugatti Veyron Super Sport. SPZ se snažil prodat za 20 milionů dolarů, ale neudala se. Nyní na svých stránkách udává, že poznávací značka “F1” není na prodej, ledaže by přišla opravdu skvělá nabídka.

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme