Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

VC Itálie 2015: Jorge Lorenzo vyhrál MotoGP potřetí v řadě, Marquez opět upadl!

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Šestý závod letošní sezóny Grand Prix silničních motocyklů se konal na klasickém okruhu v italském Mugellu. V Moto GP nikdo neměl na Jorgeho Lorenza, Moto2 se Tito Rabat ubránil Johannu Zarcovi. Dramatický finiš Moto3 zvládl nejlépe Oliveira.

MotoGP

Nejrychlejší čas v kvalifikaci zajel Iannone (Ducati), Marc Marquez vyrážel až z 13. místa. Testovací pilot Ducati Michele Pirro startoval na divokou kartu a patřilo mu šesté místo na roštu, ale v Mugellu zná každý kámen. Nazul ovšem zadní měkkou gumu. Valentino Rossi stál na své letos tradiční osmičce. Nejlepší start měl Dovizioso (Ducati) před Lorenzem a Iannonem, všichni z první řady. Za ně se už srovnal Marquez, kterému se úvod povedl na jedničku. Lorenzova modrá yamaha převzala vedení a oranžová honda se prosmýkla na bronz a později zdolala i Iannoneho, ten zjevně ulil start (alespoň na záznamu to tak vypadalo), ale penalizaci průjezdem boxy za tento prohřešek dostal jen náš Karel Abraham, nutno dodat, že také právem.

Po pádech vypadli Aleix Espargaro (kolize s Petruccim), Jack Miller, Stefan Bradl i exšampion MotoGP Nicky Hayden. Lorenzo ostatním rychle ujel, červenobílé stroje se Marqueze držely a dokonce si na něj Iannone znovu vyšlápl. Navíc se začal dotahovat Pedrosa a všichni čtyři bojovali o druhou příčku. Rossi jezdil zpočátku osmý, ovšem neodolali mu ani Bradley Smith, ani Cal Crutchlow. Bojuje-li vpředu skupinka, je jasné, že je pomalejší než ti za ní. Vale se tedy rychle přibližoval... Schylovalo se k pořádné bitvě o druhé místo a také o to, zda Rossi zůstane v čele celkové klasifikace. Zmizel z ní Dovizioso, který zastavil v boxech a skončil.

6 kol před koncem ztratil kontrolu nad svým strojem Marc Marquez a měl po závodě. Bez jakéhokoli kontaktu s konkurenty. Španěl je pod velkým tlakem a vrší chybu za chybou. Valentino od té doby jel jako pokropený živou vodou, ale Andrea Iannone druhé místo opanoval. Penalizaci nakonec žádnou nedostal. Těžce havaroval do té doby pátý Cal Crutchlow. Lorenzo zvítězil potřetí za sebou a musí se s ním počítat jako s kandidátem na titul. V tuto chvíli to vypadá, že se letos rozhodne mezi modrobílými stroji, i když jsme teprve za třetinou sezóny. Honda nestačí i Ducati je lepší. Rossiho výkon stačil jen na bronz, ale domácí Italové obsadili dvě ze tří pódiových umístění.

Pirrovi pády soupeřů pomohly k osmému místu, náš Karel Abraham byl odmávnut jako předposlední, sedmnáctý. Na body stále čeká.

VC Itálie 2015 MotoGP – Pořadí v cíli
1. Jorge Lorenzo Yamaha Movistar Yamaha MotoGP 41:39,173 min
2. Andrea Iannone Ducati Ducati Team +5,563 s
3. Valentino Rossi Yamaha Movistar Yamaha MotoGP +6,661 s
4. Dani Pedrosa Honda Repsol Honda Team +9,978 s
5. Bradley Smith Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +15,284 s
6. Pol Espargaro Yamaha Monster Yamaha Tech 3 +15,665 s
7. Maverick Viňales Suzuki Team Suzuki Ecstar +23,805 s
8. Michele Pirro Ducati Ducati Team +29,153 s
9. Danilo Petrucci Ducati Octo Pramac Racing +32,008 s
10. Yonny Hernandez Ducati Octo Pramac Racing +34,571 s
17. Karel Abraham Honda AB Motoracing +1:15,381 min

Pořadí MS po šesti závodech: 1. Valentino Rossi 118, 2. Jorge Lorenzo 112, 3. Andrea Dovizioso 83, 4. Andrea Iannone 81, 5. Marc Marquez 69...

Moto2

Dominique Aegerter nebyl letos kromě Francie příliš vidět, teď ale v prostřední kategorii vyrazil z první řady jako blesk. Následoval jej krajan Lüthi, který v Le Mans vyhrál. Poleman Lowes dlouho vpředu nevydržel, protože sundal Corsiho. Na rozdíl od něj se ovšem v sedle motorky udržel a probíjel se z konce první desítky. Usnadnil mu to Tom Lüthi, který se sice dostal zpět do čela, ale brzy se potkal s asfaltem. Ano, z první pozice. Aegerter ale neměl nic jiného, protože jej dojel obhájce titulu Tito Rabat. Jenže recept na něj zpočátku nenašel. Oba ostatním unikli.

Kolidovali jezdci týmu Italtrans, Morbidelli a Kallio. Pronásledovatele lídrů vodil Jonas Folger následovaný vedoucím mužem průběžného pořadí Zarcem. Ale Němec skončil po divokém pádu v kačírku. Bohužel buď vyhraje (letos dvakrát), nebo nedokončí, případně dojede mimo body. To už ale byl v čele Rabat, který se utrhl a Aegerter měl co dělat se Zarcem. Čtvrtý jel Luis Salom, ale o toto místo jej připravili Sam Lowes a Xavier Simeon. Tito se konečně dostal do té správné formy coby úřadující šampion, na rozdíl od letos nevýrazného bývalého kolegy Kallia nezměnil týmové barvy (Marc VDS). Jenže stříbrný Johann Zarco se na něj začal dotahovat a na překonání měl ještě šest kol.

Ze skupiny vedené Xavierem Simeonem vypadl Baldassarri, ale po výletu mimo trať a pádu na motorku znovu nasedl a ještě stihl dojet v Top 10! Simeon si vyměnil pozici s Luisem Salomem a zezadu všechno sledoval Julian Simon. I když se dvě vedoucí dvojice ke konci sjely, pořadí se už do cíle nezměnilo. Rabat se ubránil Zarcovi, Aegerter Lowesovi a spravil si chuť po nevydařeném úvodu sezóny třetí příčkou.

VC Itálie 2015 Moto2 – Pořadí v cíli
1. Tito Rabat Kalex EG 0,0 Marc VDS 39:40,545 min
2. Johann Zarco Kalex Ajo Motorsport +0,308 s
3. Dominique Aegerter Kalex Technomag Racing Interwetten +5,280 s
4. Sam Lowes SpeedUp SpeedUp Racing +5,554 s
5. Luis Salom Kalex Paginas Amarillas HP 40 +7,493 s
6. Xavier Simeon Kalex Federal Oil Gresini Moto2 +7,896 s
7. Julian Simon SpeedUp QMMF Racing Team +10,495 s
8. Sandro Cortese Kalex Dynavolt Intact GP +17,380 s
9. Axel Pons Kalex AGR Team +17,775 s
10. Lorenzo Baldassarri Kalex Athina Forward Racing +18,836 s

Pořadí MS po šesti závodech: 1. Johann Zarco 109, 2. Tito Rabat 78, 3. Thomas Lüthi 68, 4. Sam Lowes 67, 5. Jonas Folger 57...

Moto3

Danny Kent tentokrát neměl žádné problémy získat pole position, jenže život mu zpočátku stěžovala trojice domácích (a v minulé Francii úspěšných) Italů: Fenati, Bagnaia a Antonelli. A také oba dva Češi, Kornfeil s Hanikou, kterým se podařila kvalifikace a vyráželi z druhé řady. Fenati startoval s motocyklem v domácí trikolóře. Brzy se oddělila skupina osmi jezdců, ve které figurovali kromě jmenovaných ještě Brad Binder a Enea Bastianini.

Pro naše závodníky bylo důležité, že se drželi vpředu. Pořadí se měnilo skoro každou zatáčku, zatímco Kornfeil to dotáhl jen na stříbro, Hanika jezdil i v čele! Obě vedoucí grupy se navíc zase sjely, takže v čele jelo 13 kol před cílem celkem šestnáct jezdců! To už tu pár závodů nebylo. Pád Stefana Manziho dění na čele nijak neovlivnil, Dopředu se dostali Miguel Oliveira, na chvíli i Alexis Masbou a Efren Vazquez. Hanika však stále bojoval o stupně vítězů! Na rozdíl od Kenta, který se v chumlu dokonce propadl až do druhé desítky. Prvním, kdo upadl, byl mladíček Quartararo. Jeho odstoupení samozřejmě pole roztrhalo. Vpředu jela opět osmička, ovšem včetně dvojice našich jezdců. A pak se rozšířila ještě o dva a nakonec čtyři, dotáhl se třeba Kent. Kdokoli z Top 12 mohl závod v tuto chvíli vyhrát! Spadli ještě Suzuki a Guevara, ale mimo špičku.

Oliveira se pokusil o trhák a za ním se prosadil o té doby vyčkávající Kent. Jenže na rovince byl pomalý a propadl se dozadu. Kdo vyhraje? Nakonec se v posledním okruhu rozhodlo mezi šesticí jezdců, bohužel už bez Čechů. V cíli se radoval Oliveira před Kentem a Fenatim. Hanika stihl ještě kolidovat s Vazquezem, nasedl a dojel poslední. Ani Jakub Kornfeil za šestnácté místo nezískal žádné body, ale průběh závodu ukázal, že na špičku oba mají.

VC Itálie Moto3 2015 – Pořadí v cíli
1. Miguel Oliveira KTM Red Bull KTM Ajo 39:39,510 min
2. Danny Kent Honda Leopard Racing +0,071 s
3. Romano Fenati KTM Sky Racing Team VR46 +0,127 s
4. Francesco Bagnaia Mahindra Mapfre Team Mahindra +0,130 s
5. Enea Bastianini Honda Gresini Racing Team Moto3 +0,200 s
6. Niccolo Antonelli Honda Ongetta-Rivacold +0,381 s
7. Jorge Navarro Honda Estrella Galicia 0,0 +1,498 s
8. Isaac Viňales Husqvarna Husqvarna Factory Laglisse +1,576 s
9. Alexis Masbou Honda Saxoprint RTG +1,985 s
10. Brad Binder KTM Red Bull KTM Ajo +2,139 s
16. Jakub Kornfeil KTM Drive M7 SIC +7,250 s
28. Karel Hanika KTM Red Bull KTM Ajo +34,625 s

Pořadí MS po šesti závodech: 1. Danny Kent 124, 2. Enea Bastianini 78, 3. Romano Fenati 67, 4. Miguel Oliveira 66, 5. Efren Vazquez 60... 14. Karel Hanika 18, 15. Jakub Kornfeil 17.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)