Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ve washingtonských ulicích se testovaly české tramvaje

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Ve Washingtonu úspěšně proběhly závěrečné testy tramvají české výroby, takže americké hlavní město se bude moci po 50 letech vrátit k tramvajové dopravě.

Vedení města odhaduje, že tramvaje by na první lince dlouhé 3,8 kilometru mohly začít vozit cestující v prvním čtvrtletí příštího roku. Projekt by měl pomoci městu odlehčit dopravu, protože nyní se tamní obyvatelé přepravují převážně automobily a autobusy.

Tramvaje jsou součástí kontraktu v hodnotě 24 milionů dolarů (nyní zhruba 482 milionů Kč), který ostravská společnost Inekon Group uzavřela v roce 2004. Na jeho základě dodala na přelomu let 2006 a 2007 tři vozy do Portlandu a stejný počet na podzim 2007 do Seattlu. V Portlandu i Seattlu již české tramvaje jezdí.

Vozy pro Washington byly dlouho uskladněny v České republice, ale v roce 2009 je Inekon nechal lodí přepravit do USA. Dopravní podnik ve Washingtonu za ně zaplatil deset milionů dolarů. K testování v provozu došlo až nyní, protože se zpožďovala výstavba trati, uvedl Inekon. Podle něj stejné tramvaje Inekon 12-Trio jezdí i v Ostravě a v Olomouci.

Nová trať vede od známého nádraží Union Station na východ k Oklahoma Avenue. V příštích letech by se měly tramvaje rozšířit i na západ města až do Georgetownu. Celkově by radnice chtěla zprovoznit ve Washingtonu osm tramvajových linek o celkové délce 60 kilometrů. Naposledy v americkém hlavním městě tramvaje jezdily v roce 1962.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)