Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vědci vzkazují: Když bourat, tak raději v SUV

Jan Mička
Diskuze (353)
Nová studie univerzity v Buffalu prokázala, že je bezpečnější bourat ve vozidle SUV. Výsledky nárazových zkoušek navíc nemusí znamenat větší bezpečí v reálném provozu.

Většina spotřebitelů si nový automobil vybírá podle ceny. Stranou ale nemůžou zůstat ani výsledky nárazových testů. Na první pohled se zdá, že lepší hodnocení přináší větší míru bezpečnosti v případě skutečné havárie. I sebevětší počet hvězdiček však nemusí pomoci za předpokladu, že do Vašeho vozu narazí něco prokazatelně většího.

V praxi to znamená, že až tak moc nezáleží na výsledku nárazových testů, ale spíše na tom, v jak velkém voze bouráte. Ve výhodě jsou proto majitelé automobilů SUV, kterých na silnicích stále přibývá. Studie amerických vědců prokázala 4x vetší pravděpodobnost úmrtí v osobním voze za předpokladu, že se střetne s SUV. Aktivní i pasivní bezpečnost klasického osobního automobilu v tomto případě mnoho nezmůže. Pokud bouráte ve starším osobním voze, jehož bezpečnostní prvky nedosahují takové úrovně, jako u současných modelů, pravděpodobnost úmrtí je větší dokonce 10x.

Důvody jsou přitom jednoduché. Vyšší stavba karoserie SUV má tendenci směřovat náraz nad kapotu protijedoucího vozu, kde je pevnost konstrukce daleko nižší. Vysoké vozidlo se dostává blíže ke kokpitu, kde jsou cestující chráněni pouze okenními sloupky. Velkou váhu má přitom i poměr hmotností obou vozidel. Jistě si dovedete představit výsledek čelního střetu letité Škody Fabia s nejnovějším BMW X5. I při dodržení povolené rychlosti mimo obec je riziko úmrtí posádky hatchbacku nesrovnatelně větší. Výhoda vyšší stavby karoserie je však prokazatelná i u podobně hmotných automobilů.

Jan Mička
Diskuze (353)
7. 9. 2013 19:47
Re: SUV Hnus
usnews rankingsandreviews com cars-trucks rankings Off-Road-SUVs
[odkaz]
nebo
en wikipedia org wiki Sport utility vehicle [odkaz] (slovo 'off road' se zde vyskytuje 17x!!)

Vysvětlovat, vysvětlovat, vysvětlovat :-(
(lidskou blbost)

- samozřejmě, že ty pseudo-SUV v terénu neuvidíš, ale přesně to také tvrdím. To nejsou kravaťáci, ale příslušníci určitého stáda (co si rádi připlatí za určitou pomyslnou image, v očích jedněch velmi kladnou, v očích jiných velmi zápornou),
7. 9. 2013 16:54
Re: SUV Hnus
Tady si někdo plete SUV a OFF ROAD ... SUV v terénu nepotkáš, je to vozejk pro kravaťáky a jejich paničky do města. Jinak bezpečnej osobák vidím tady [odkaz]
Avatar - rohYpnol
26. 8. 2013 10:39
Re: Vědecký fekál
V podstatě souhlas. K těm lékařům - jsou poctiví i nepoctiví tak jako všude. Faktem je, že pokud cítíš, že systém je nespravedlivý, že mnohé výkony lékařů jsou neohodnocené, pak prostě je mnohem snazší přistoupit k tomu, že začneš účtovat výkony, které nikdo neprovedl. Lékař to prostě z vlastní kapsy platit nebude a hledá cesty, jak si nahnat peníze na ztrátové úkony. Tím jej nechci omlouvat, to je jen na doplnění.

Obecně vzato si ale myslím, že mnoho povolání dnes zábavné vůbec není, protože se naprosto vytratil původní smysl a změnilo se jen v nesmyslné papírování. Tím samozřejmě trpí ta produktivita, o které se tak často hovoří. Alle to papírování je dnes strašné ;-\
26. 8. 2013 01:31
Re: Vědecký fekál
Vaši diskuzi jsem si občas četl, občas se bavil, občas nesouhlasil a nyní mám chvilku čas, tak pár slov:

Jak učitel, tak lékař je placen způsobem, který neurčuje žádná poptávka, ale 'mandatorní' výdaje (zdravotní pojištění, správně daň, resp. školství 'zdarma'). Pokud by si lidé měli jejich služby z větší části hradit sami, pak by se ukázala jejich reálná hodnota, jak ekonomická, tak i společenská. Naopak hodnocení programátorů určuje vyloženě trh a jejich nedostatek zvyšuje jejich cenu. Mně se třeba nesmyslný systém zdravotního 'pojištění' vůbec nezamlouvá, neboť např. zvýhodňuje lidi, kteří na zdraví a prevenci kašlou (jako ostatně většina 'levicových' praktik). A když jsem na výpisu z pojišťovny viděl, že si paní doktorka účtovala zákroky, které vůbec neproběhly, kreditu to v mých očích lékařům vůbec nepřidalo, neboť vím, že není zdaleka jediná. Přesto jsem právě minulý týden četl, že lidé v bílém plášti mají vysoké renomé v očích většiny a je velkou výhodou na volebních kandidátky uvádět doktorský titul.

Učit 'haranty' by mne nebavilo, ale mám blízkého člověka, který tvrdí, že ho to strašně baví, Takže asi je tak jak u koho. Osobně si myslím, že by se každý měl snažit najít dělat to, co ho baví. Jenže naprostá většina lidí to nenachází a jak správně píšete, ani si to nepřizná. Ideální stav je dělat to, co by člověk dělal i kdyby za to nedostal ani korunu. Všechny ostatní lidi to buď nebaví, nebo lžou sami sobě.

Nesouhlasím s tím, že programování je nehorázná nuda. Záleží co člověk programuje. Důležitý je vždy cíl, programování je jen prostředek. Naopak učit se často nesmyslné paragrafy lidských výmyslů zvaných zákony je sice hezké, a líbilo by se mi být právníkem, ale rozhodně by mne nebavilo se to učit a sledovat, co kdo zase schválil a uvědomovat si, čemu všemu že to odporuje, a jak by se to dalo různě obejít a zneužít. Ale chápu, že je to cesta k penězům. Na druhou stranu nemám žádné pochopení pro advokáty vysekávají vyložené lumpy z problémů - takové prachy bych nechtěl - měl bych z nich asi tak stejnou 'radost' jako z ukradených, třebaže bych věděl, že jsem postupoval z lidského pohledu 'legálně'.

Pokud jde o to, jak kdo uvažuje při vývěru studia: Zdá se mi, že hodně lidí uvažuje tak, aby se vzdělali co 'nejvíc' a zároveň šli cestou 'nejmenšího odporu'. Tedy něco pro ně relativně snadného, kde velmi pravděpodobně obstojí i v závěrečných zkouškách. Že by řešili, zda se jednou uplatní, nebo co za to budou mít, takových asi moc není. Pak vzniká řada zbytečných oborů, a jelikož jsou je platí někdo jiný než student, existuje zde uměle jak nabídka, tak poptávka v mnoha těžko využitelných oborech.
Avatar - rohYpnol
25. 8. 2013 22:59
Re: Vědecký fekál
Tak jestli si myslíš, že učit dnešní haranty je nějaká radost, tak jsi zcela na omylu. Opět ale nevnímáš souvislosti. Ono totiž třeba ten učitel JE pro společnost významné povolání, není to žádný obor k ničemu. Je tu společenská poptávka po tomto povolání. Zatímco po programátorovi není společenská poptávka, pouze "ekonomická". Pokud nepřibude byť jediný programátor, nic se ze společenského hlediska nestane. Ale nebude-li učitel? Nebude-li dostatek lékařů? Přesto nikdo učitele nebo lékaře neohodnotí. A to na tom zrovna tyto dvě profese nejsou zdaleka nejhůř. Tedy jestli někoho něco baví či ne, je věc jedna. Druhá je společenská poptávka. A třetí hledisko je finanční ohodnocení. Není to mince, co má rub a líc. Společnost funguje jen díky tomu, že většina neuvažuje jen v rovině "za tohle budu dobře placený". Přitom takovýto jedinec je spolešensky za svoji volbu vytrestán. A to je zlá zpráva :-!