Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Venturi America: Elektrická bugina má 400 koní

Michal Fokt
Diskuze (0)
Francouzský elektrický roadster Venturi America umí stovku za 4,5 s a dokáže jet rychlostí až 220 km/h. Výroba začne příští rok.

Francouzská značka Venturi není mimo Francii příliš známá, na domácím pařížském autosalonu, jenž je současně jedním z nejvýznamnějších výstav světa, však vystavuje se železnou pravidelností a letos je na jeho stánku k vidění ehm... crossover America, poháněný pouze elektřinou.

America představuje příslušníka dnes už prakticky neexistující kategorie "Buggy", tedy malého auta s off-roadovou světlostí a velkými blatníky, v tomto případě navíc s odnímatelnými střešními panely, jejichž absence z autíčka udělá targu. Vůz je dlouhý 4125 mm, takže jde o příslušníka segmentu subkompaktů, má však značnou šířku 2060 mm a i přes větší světlost výšku 280(!) mm jen 1450 mm.

America je postavena na 20" kolech, obutých vpředu do pneumatik 255/45 a vzadu 275/45 a na své rozměry trpí trošku nadváhou - má 1525 kg. za to může elektrický pohonný systém, zejména pak 53kWh Li-Pol akumulátory, které zajistí autu jízdní dosah až 250 km/h, to ovšem nesmíte moc využívat jeho dechberoucí dynamiky.

Elektromotor totiž disponuje výkonem 407 koní (299 kW) a točivým momentem 480 N.m, jenž je přenášen na zadní kola. Díky tomu Venturi America zrychlí z klidu na 100 km/h za 4,5 s, dvoustovkou uhání za 14 s a jeho maximum činí 220 km/h. Pokud to budete zkoušet, skončíte brzy "na suchu", díky 22kW rychlonabíječce ale budou baterky za 3,5 hodiny (na chvíli) zase fit.

Venturi zahájí výrobu modelu America příští rok a vznikne pouze 25 kusů tohoto exotu. Cena zatím nebyla oznámena, ale laciné to opravdu nebude.

Michal Fokt
Diskuze (0)