Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Venturi Jamais Contente: 495 km/h v elektromobilu

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
V Monaku sídlící firma Venturi se věnuje již několik let vývoji alternativních pohonů. Se svými elektromobily překonává i světové rekordy.

Ten poslední padl 24. srpna 2010, kde jinde než v Bonneville ve státě Utah. Rekordní elektromobil Venturi Jamais Contente zde dosáhl oficiálního rekordu 495 km/h, přičemž v jedné ze dvou jízd americkému pilotovi Rogeru Schroerovi naměřili dokonce 515 km/h. Vozidlo je vybaveno elektromotorem o výkonu 589 kW (800 k), který napájejí lithium-iontové baterie.

Rekordní pokus byl uskutečněn za podpory univerzity v Ohiu v rámci projektu Venturi Global Challenges. Značka Venturi již v září 2009 stanovila rekord v kategorii vozidel poháněných vodíkem, ten má hodnotu 487 km/h.

Název Jamais Contente znamená Věčně nespokojená a v historii už ho jeden vůz nesl. Šlo o speciál Belgičana Camille Jenatzyho, který s ním jako první člověk na naší planetě překročil rychlost 100 km/h: 29. dubna 1899 dosáhl 105,88 km/h. Snad netřeba dodávat, že i v jeho případě šlo o elektromobil. Jenatzymu se kvůli barvě jeho vousů přezdívalo Rudý ďábel a později byl dokonce továrním jezdcem Mercedesu.

Venturi Jamais Contente (ve Státech mu říkají Buckeye Bullet) se do Bonneville vrátí, a to v příštích dvou letech, další jízdy jsou již naplánovány. Uvidí jej ale také návštěvníci letošního autosalonu v Paříži, který se koná od 30. září do 17. října.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)