Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Věřili byste, že tohle auto najezdilo za 13 let víc než 1,6 milionu kilometrů?

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Když za volantem trávíte 13 hodin denně, je jasné, že kilometry na tachometru budou rychle přibývat. Přesto je výkon tohoto Nissanu i jeho majitele ohromující.

Američan Brian Murphy už desítky let pracuje jako nezávislý doručovatel zásilek. Od roku 2007 k práci využívá pick-up Nissan Frontier, což je americká verze známé Navary.

V posledních třinácti letech Murphy trávil za volantem pick-upu 13 hodin denně, takže není divu, že s ním najezdil spoustu mil. Letos 27. ledna dokonce překonal hranici milionu mil, což je přesně 1.609.344 kilometrů.

Nissan na takový nájezd přitom rozhodně nevypadá, z dostupných fotografií se zdá být ve formě - minimálně zvenku. Majitel si pochvaluje také spolehlivost, obrovskou porci kilometrů totiž zvládl bez závažnější poruchy, což je ovšem také zásluha ukázkové péče a starostlivého servisu.

Za 13 let Murphy nechal vyměnit spojku (v 801 tis. mil, což je 1,3 mil. km), preventivně rozvodový řetěz (po 1,12 mil. km), alternátor a chladič (obojí po 724 tis. km).

Pro úplnost bychom měli dodat motorizaci tohoto snad nesmrtelného pick-upu. Nissan pohání benzinový čtyřválec o objemu 2,5 litru spojený s pětistupňovou manuální převodovkou. Jde také o verzi bez čtyřkolky, tedy jen s pohonem zadních kol.

I přes vysokou spolehlivost ale Frontier nedávno dosloužil. Dobrovolně. Vůz se přesune do závodu ve městě Smyrna ve státu Tennessee, kde bude vystaven.

Murphy současně od Nissanu vyfasoval nový Frontier v provedení SV King Cab. Pod kapotou má 3,8litrový šestiválec o výkonu 231 kW, kombinovaný s devítistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol. Jsme zvědavi, jestli vydrží tak dlouho, jako jeho předchůdce.

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Hammunasakra
6. 8. 2020 12:05
Re: Ekologie
1. to všichni výrobci všeho = mám na auto 5 let záruku = zas tak zlý to neni http://www.hybrid.cz/…milion-kilometru
2. těch13 nebo viz odkaz 15 let je tak akorát = pak už auto i bez extrémního nájezdu začne zastarávat
3. a neříkej mi https://www.auto.cz/diskuse/76346/1#… za vysvětlení nemáš zač :*)
4. výdrž japonských 4válců je https://www.idnes.cz/…auto_ojetiny_fdv OBDIVUHODNÁ
5. výdrž evropských víceválcových motorů = NEGATIVNĚ dtto
6. 8. 2020 11:36
Ekologie
Tomu se říká ekologie a uhlíková stopa. Dnes by si automobilky přály, aby řidiči měnili auto nejlépe co 2 roky.