Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Česká společnost dodá nové speciální vozy polské armádě

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Polská armáda se rozhodla modernizovat svůj vozový park, s čímž ji pomůže česká společnost Glomex Military Supplies.

Polská armáda, stejně jako ta česká, se v posledních letech aktivně zabývá modernizací svého vozového parku. A stejně česká armáda, která již dlouho mluví o potřebě nahradit letité vozy UAZ-469 a Land Rover, i polská armáda si s výběrem dala na čas.

Armáda našich severních sousedů totiž vybírala nástupce svých víceúčelových terénních vozidel Honker, jejichž historie se datuje až do osmdesátých let, již od roku 2015. Od té doby vyhlásila několik výběrových řízení, úspěšně ovšem dopadlo až to šesté.

V rámci tohoto kontraktu dodá česká společnost Glomex MS (Military Supplies) polské armádě celkem 485 vozidel (s opcí na nákup dalších 150 kusů), která budou dodána v letech 2020 až 2022. A o jaké stroje vlastně jde?

Polská armáda se nakonec rozhodla pro militarizované civilní pick-upy Nissan Navara, které se od civilní verze budou lišit například hliníkovým chráničem spodní části motoru a zastřešením korby typu Hard Top. Nové pick-upy by měly plnit roli týlových vozidel, takže je čeká například přeprava osob mezi základnami nebo cvičišti, ale také převoz munice, součástek a dalšího vojenského materiálu.

O našem úspěchu rozhodla především příznivá cena, kterou jsme byli schopni polské armádě nabídnout, a také skutečnost, že jsme nabídli vozidla s podstatně výkonnějším motorem než naši konkurenti,“ říká prezident Glomex MS generál v.v. Josef Bečvář.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme