Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Auto z mobilů aneb co se starým telefonem

David Bureš
Diskuze (1)
Automobil postavený ze starých mobilních telefonů jezdit neumí. Zaujmout ale rozhodně ano.

Tchajwanský umělec Lin Shih-Pao představil svůj nejnovější projekt – sochu automobilu, zhotovenou ze starých mobilních telefonů. Skulptura byla odhalena na univerzitě v Taipei, kde Lin v minulosti studoval.

Socha automobilu je zhotovená z 25.000 telefonů, které jsou upevněny na dřevěnou konstrukci. Celá skulptura váží asi dvě tuny, tchajwanský umělec na ní pracoval čtyři měsíce. Předtím však čtyři roky cestoval po celém světě a sháněl staré mobily na stavbu sochy. S hledáním materiálu Linovi pomáhali studenti univerzity v Taipei. Kvůli stavbě sochy Lin utratil na 30.000 dolarů (750.000 korun).

Umělec chce pomocí sochy upozornit na plýtvání materiálů. Použitím starých telefonů ukazuje, že i ze starého smetí může vzniknout kus umění.

Dílo je samotným autorem nazýváno jako F1 Zan Che, což má být hříčka slovního spojení „Formule 1 má ráda automobil.“ Písmo F má zároveň odkazovat na budoucnost (anglicky future) a jednička na to, že socha jako první svého druhu zvyšuje povědomí o možnostech recyklace starých odpadků v moderní umění.

Skulptura barevného automobilu není pro třiapadesátiletého umělce první dílo, na jehož vznik použil staré harampádí. V roce 2005 postavil z milionu per takzvanou Bránu míru, o rok později pak na vznik speciálního vánočního stromu použil 100.000 dudlíků.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - Insolito
10. 11. 2015 20:47
auto-mobil
MOBILní sice je (dá se přemisťovat a skládá se z mobilů), ale AUTO to není (jezdit SAMO neumí). :-! >:D