Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Funkční modely motoru a převodovky z 3D tiskárny

Jan Mička
Diskuze (6)
3D tisk má velkou budoucnost. Vždyť proč něco složitě vyrábět, když vám potřebný díl jednoduše „vyjede z počítače?“.

Trojrozměrný tisk není v dnešní době nic nového a rozsáhlejší poptávka dříve nesmírně drahá zařízení postupně zlevňuje. Dnes již není problém pořídit kvalitnější 3D tiskárnu za cenu okolo 50.000 korun, což je sice pro jednotlivce stále moc, podnikatelé však mohou jásat.

V dnešní době si plastové díly zkrátka vytisknete a výsledkem mohou být stejná díla, jaká vidíte v přiloženém videu - funkční modely čtyřválcového motoru Toyota 22R a převodovky. Stačí si jenom každou součástku navrhnout v počítačovém programu, poslat ji „po drátech“ do tiskárny, a pak už jenom čekat. Těžko povědět, kolik taková legrace stojí, rozhodně si však zaslouží uznání.

Jan Mička
Diskuze (6)
2. 5. 2015 08:52
Jsou to dva celky..
Není to funkční celek,když sundal hlavu a ventily chodily-bez spojení s motorem...jinak je to určitě budoucnost...více by se mi tato technologie líbila ve zdravotnictví....mám špatné oko...doktor by udělal jen foto,Ctrl+P a oko by bylo na světě :-)
2. 5. 2015 01:58
Hračky
No funkční to moc není, pohání to nějaký elektromotor a je to z plastu. Jo takhle kdyby to byly výrobky z 3D tiskárny technologií DMLS připadně nějakou obdobou, tak by se snad funkční motor nebo převodovka vyrobit dala, ale bylo by nutné ještě další zpracování.
1. 5. 2015 23:06
Re: Vytiskneme, na papír ?
Ať se tomu říká jakkoliv je to zajímavá věc. Kamarád si to postavil a nyní mě tiskne držák na telefon přímo na míru pro mé auto. Možnosti toho zařízení jsou velké... :yes:
1. 5. 2015 21:03
Re: Vytiskneme, na papír ?
Jednou z metod je využití inkoustových tiskáren. Odtud je 3D tisk, pokud si dobře pamatuji. Celkem nedávno se to mezi laiky uchytilo jako obecnější pojem pro aditivní výrobu (kdy se materiál přidává, místo aby se ubíral) jako takovou.
Avatar - Honza Mička
1. 5. 2015 19:55
Re: Vytiskneme, na papír ?
Dobrý večer,

věřte tomu nebo ne, ale tohle se dneska učí na středních školách strojního zaměření.