Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Máte v pořádku stěrače? Výměna zabere pár minut, stojí pár korun

Marek Bednář
Diskuze (12)

Jakkoliv můžou být stěrače opravdu levným autodílem, závisí na nich velká část aktivní bezpečnosti vozidla – opotřebené stěrače nestírají vodu správně či otravně pískají nebo poskakují. A právě nyní, na podzim a v zimě, se bude vážně hodit, budou-li fungovat bezchybně.

Léto už je pryč, nadchází období podzimních dešťů, mlh a brzkého stmívání. Tyto pro řidiče náročnější podmínky znamenají jediné – budeme častěji používat stěrače. Těm ale nesvědčí přímé slunce, kterému byly vystaveny po několik předcházejících letních měsíců a pokud nebyly nejčerstvější, můžou začít po skle poskakovat, pískat či vodu místo stírání rozmazávat.

Tak dávají najevo, že jsou opotřebené a je nejvyšší čas je vyměnit. Samozřejmě můžete počkat na volný termín servisu, či to za nějaký měsíc spojit s přezutím pneumatik, ale do té doby budete jezdit s mizerným výhledem. Naštěstí je však výměna otázkou několika málo minut, jste-li aspoň trochu zruční.

Pokud máte běžné auto, něco na způsob Škody Octavia, stačí navštívit prodejnu autodílů a chtít po prodavači stěrače na váš vůz. Alternativou – či nutností u vzácnějších modelů – je délku stíracích lišt prostě změřit metrem a vyzkoumat způsob uchycení lišty k ramenu.

Mějte na paměti, že levý a pravý stěrač bývají jinak dlouhé. A pokud v autodílech nemají přesně tak dlouhé, jak potřebujete, vezměte radši o centimetr či dva kratší. Pár milimetrů na každé straně nepoznáte; delší by naopak mohly koncem gumičky narážet na lišty kolem čelního skla či vzájemně na sebe při pohybu.

Co se týče ceny, je na výběr z poměrně velké škály. Nejlevnější stěrače stojí do stokoruny, ty dražší, značkové a snad i kvalitnější můžou přijít na několik stovek za kus. Kromě značky závisí cena také na délce stěrače a na tom, zda jde o starší ramínkový nebo novější aerodynamický.

Způsobů uchycení je několik, nejčastější je háček či plastový úchyt k zacvaknutí s pojistkou. Stěrače v sadě na konkrétní model auta by měly pasovat, univerzální stěrače mívají v balení několik různých adaptérů. Z nich vyberete ten správný pro typ uchycení a jeho rozměry na ramenech svého vozu.

U starších aut stačí stěrače před výměnou prostě odklopit, u těch moderních aut, která mají stěrače schované pod kapotou pro zmenšení aerodynamického odporu a hluku, bývá potřeba je uvést do tzv. servisní polohy. V některých autech je taková volba přístupná někde v menu infotainmentu, u koncernu VW nejčastěji v podsekci věnující se světlům a stěračům, v jiných netřeba nic hledat v displeji a stačí hned po vypnutí auta zatáhnout za páčku tak, jako by člověk chtěl jednou setřít. Stěrače pak zůstanou poblíž své horní úvrati a ramena půjde odklopit.

Jak ukazuje video, demontáž starých a instalace nových stěračů je pak otázka velmi krátké chvilky, máte-li nový, nacvakávací typ uchycení. Anebo chvilky o trochu delší – spojené s potřebou trochy prostorové představivosti – máte-li na autě starší háčky a používáte-li ramínkové stěrače, ne moderní, aerodynamické s přítlačným pérem.

Ve chvíli, kdy je odklopené rameno a vymontovaná stírací lišta, přichází snad jediný moment nechtěného, ale o to vážnějšího poškození auta – to když zavadíte o rameno a ono udeří kovovým koncem do čelního skla. Může ho totiž rozbít. Je tedy namístě značná obezřetnost. Anebo si prostě můžete rameno velmi opatrně položit na sklo – co leží, už nespadne.

Další úskalí je už leda v tom, že byste stírací lišty nesprávně upevnili a ony tak nedržely pořádně či dokonce za jízdy odletěly. Tomu lze však snadno předejít pečlivostí při práci.

Jaký typ stěračů preferujete?
  • Novější aerodynamický
    77,3%
  • Starší ramínkový
    13,6%
  • Je mi to jedno
    9,1%
Děkujeme za váš hlas.
Celkem hlasovalo 44 čtenářů.

Marek Bednář
Diskuze (12)

Doporučujeme

10. 10. 2023 20:41
Re: Kopa rečí...
Kdyz najezdis 40tis rocne tj hodne i v zime tak ti nevydrzi ani rok.
Za dva roky ta guma stoji za nic ikdyz nikam nejedes. U zadniho to samozrejme tak nevadi.
10. 10. 2023 16:12
Kopa rečí...
Odporúčam na pumpe vždy umyť okno a očistiť stierače - potom vám vydržia roky 😉
Avatar - Mokrous
10. 10. 2023 16:11
Re: Jojo
No a proto si jdu kupit lišty na Golfa, nebo Passata a neřeším 3,14 čoviny.
Funguje to, vydrží to a je to za 10 sekund vyřešený.
10. 10. 2023 15:55
Re: Jojo
Nedivím se. Výměna stěračů je u moderních aut čím dál tím těžší. Důvod je podle mě to, že se výrobci snaží donutit jezdit do servisu i kvůli těmto dříve prkotinám.
10. 10. 2023 15:53
Re: Jojo
Pokud kupuješ origo stěrač, tak je to sranda.
Ale když chceš levnější náhradu, už musíš řešit ty adaptéry, zejména pokud nechceš kupovat sadu, ve které je x zbytečných adaptérů navíc, ale koupit přímo sadu s adaptéry, co potřebuješ. Neexistuje pro ně jednotné značení, třeba na mé auto ten adaptér někdy najdu pod označením Cube 16, jinde to mají jako Slim Top a viděl jsem i Push button 16. O rok mladší auto koncernu VW má jiný adaptér a zase tam musím znát ta různá označení.
Úplně nejhorší je řešení od nejmenovaného výrobce, kde je tzv. univerzální adaptér. To bylo na několik hodin a stálo to spoustu nervů.