Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Nissan Ariya jako důstojný nástupce Leafu? Snad mu neumřou baterky!

Michal Dokoupil
Diskuze (13)

Nissan Ariya přichází do nabitého segmentu elektrických SUV. Do boje vyráží s pohlednou karosérií, příjemným interiérem a novou technikou, konečně nahrazující poněkud zastaralá řešení Nissanu Leaf.

Nissan se v roce 2010 ukázal jako průkopník. Poslal totiž do sériové výroby elektrický hatchback s li-ion baterií, jen dva roky po tom, co tento pohon poprvé využila Tesla Roadster. Průlomový Leaf elektromobilitu přiblížil lidu, nabídnul totiž každodenně použitelné auto za přijatelnou cenu. Díky tomu, a samozřejmě z počátku díky téměř neexistující konkurenci, se z něj na několik let stal nejprodávanější elektromobil světa. Na první generaci už ale Nissan navázal druhou, která trochu zaspala dobu. Byla sice na pohled modernější, nechala si ale stejnou baterii bez tepelného managementu, což se ukázalo jako chyba.

Do roku 2020 Nissan nabízel pouze Leaf a dodávku NV200, která využívá stejnou techniku. Konkurence se mezitím stihla nejen probudit, ale také vyrobit modernější a vyspělejší auta, takže Nissanu poněkud ujel vlak. Reakce přišla až v roce 2020 s novým crossoverem Ariya, který míří do vyššího segmentu, ale především používá mnohem vyspělejší technologie. Na Český trh se dostává letos a tak si můžeme konečně vyzkoušet, jak se liší od známého elektrického Méganu, se kterým sdílí techniku.

Téměř 4,6 metru dlouhé SUV se zádí ve stylu kupé stojí na platformě CMF-EV, vyvinuté ve spolupráci s Renaultem. Znamená to i některá řešení nepříliš častá v takto velkých autech, i některé výhody, na rozdíl od menšího Mégane dokáže nabídnout i pohon všech kol. Jak se s nejmodernějším elektrickým Nissanem jezdí, a jestli má šanci navázat na úspěch Leafu, se dozvíte v našem videu.

Michal Dokoupil
Diskuze (13)

Doporučujeme

14. 10. 2023 11:11
Re: Až moc průměrný
No mezi EV to neni prumerne auto, mezi konkurenci je podprumerne a dost drahe.
14. 10. 2023 06:25
Obluda
Na fotkách tohle auto vypadá jak nafouklá žába, v realitě ještě hůř. Jedno jsem nedávno potkal na ulici a musím říct, že design této Ariyi je opravdu otřesný. Zavalité auto, co se po silnici sune jako rozteklá hrouda, ne jede :no:
13. 10. 2023 14:07
Re: Opravdu?
Víš, že autorevue je clickbait pro ne moc bystré?
13. 10. 2023 13:55
Až moc průměrný
Napovídají tomu prodeje tohoto modelu. Sice pohledný, hezky zpracovaný, solidní baterka,... Jenže koeficient odporu vzduchu je 0.297 + člení plocha středního SUV, takže na dálnici při 120 km/hod (souhrn testů, ne pouze tenhle) si vezme 25 kWh na 100 km pro nejlehčí variantu bez 4x4. Nabíjení není žádná hitparáda, což tomu moc nenahrává.
13. 10. 2023 09:13
Re: Opravdu?
Ani skratky ako GSM, SMS, LPG neprekladáš. Nevidím dôvod to robiť pri AI, navyše, keď UI je už dlho zaužívaná skratka.