Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Video: Takhle se v komunistické Severní Koreji „prodávají“ auta

David Bureš
Diskuze (36)
Severokorejská automobilka Pyeonghwa Motors je od roku 2013 plně v rukou severokorejské vlády. Od té doby máme o firmě jen minimum informací.

Severní Korea je zřejmě nejtajemnějším státem na světě. Komunistický režim si svá tajemství pečlivě chrání, a tak o této zemi víme jen pramálo. Věděli jste třeba, že existuje i severokorejská značka automobilů? Na její showroom se můžete podívat v přiloženém videu.

Severokorejská automobilka se jmenuje Pyeonghwa Motors a existuje od roku 1999, kdy vznikla jako společný podnik severokorejského vývozce kovů a strojů Ryonbong General Corporation a korejské Církve sjednocení. Její název je pak přesně v duchu severokorejské rétoriky, Pyeonghwa znamená mír.

Automobilka samozřejmě nevyvíjela vlastní vozy, to by se ani v KLDR nevyplatilo, místo toho se zaměřila na licenční produkci aut z dovezených dílů. Na svých webových stránkách se firma chlubí hned několika modely.

Hwiparam I vyráběný mezi lety 2002 a 2006 je přeznačkovaným Fiatem Palio, Ppoggugi je zase první generace Fiatu Dobló. Hwiparam II a Hwiparam III jsou původně sedany čínského Brilliance, zatímco Ppoggugi 4WD je upravený Hyundai Santa Fe druhé generace a Junma luxusní sedan SsangYong Chairman H. Třeba Ppoggugi 4WD se dokonce mohl vyvážet do Vietnamu, kde se prodával jako Pronto.

Společný podnik v roce 2013 nicméně přešel plně do rukou severokorejské vlády a od té doby o něm máme ještě méně zpráv. Dokonce se objevily zprávy, že Pyeonghwa Motors zastavil výrobu a nyní už jen prodává auta dovezená z Číny, doplněná o vlastní loga. Na veřejnost alespoň unikl prospekt, propagující třeba sedan Hwiparam 1607, což je přebrandovaný VW Jetta, nebo sedan Zunma, alias starší VW Passat.

Aktuální portfolio značky tak neznáme. Automobily vystavené v showroomu na přiloženém videu jsou totiž kompletně jiné, než které Pyeonghwa Motors prezentuje na svých stránkách a které se objevily v prozrazených propagačních materiálech. Také jejich původ můžeme jen hádat, bude ale převážně čínské provenience.

Jak už je v zemi zvykem, jen málokdo si v Severní Koreji může dovolit tak nákladnou investici, jako je právě automobil. Na tento problém ostatně upozorňuje i autor videa, který tvrdí, že lidé v oficiální prodejně Pyeonghwa Motors byli jen herci a v žádném případě se nejednalo o prodejce, nebo snad zákazníky. Navíc to není tak dávno, kdy v KLDR si ani nebylo možné auto koupit – vozy byly majitelům předávány přímo stranou.

Z těchto důvodů Pyeonghwa Motors vyrobí (pokud opravdu stále ještě vyrábí) maximálně jen pár stovek aut ročně. Její továrna přitom byla navržena pro výrobu až 10.000 aut ročně. Malý zájem podporuje i fakt, že vysoce postavení činitelé, kteří by na vůz třeba měli, si raději dovezou nějaký západní z Číny. Celkem po severokorejských cestách jezdí asi 30.000 aut.

Pyeonghwa Motors má v KLDR exkluzivní práva na výrobu osobních aut a jejich prodej. Jakožto jediný průmyslový podnik v zemi dokonce může své výrobky propagovat pomocí billboardů nebo televizních reklam. Vedle ní ještě v Severní Koreji existují výrobci offroadů, nákladních vozidel nebo autobusů.

David Bureš
Diskuze (36)
27. 1. 2016 16:46
Re: Víte že
Rekl bych, ze by to pozvolnym vyvojem dospelo k necemu podobnemu, co mame ted :-!
27. 1. 2016 16:46
Re: Víte že
Mozna, kdyby...
Avatar - Barrichello
27. 1. 2016 15:46
Re: Víte že
Ja sem jen psal jak by to asi bylo kdyby se socialismus nahodou udrzel. Ze by to 100% nebylo to same co pred 89 jak si nekteri mysli.
27. 1. 2016 13:56
Re: Víte že
Tak být "taková druhá, menší Čína", to bych tedy opravdu nechtěl. Protože tam je to stále hnusná komoušská diktatura, která pronásleduje jakýkoliv odlišný než stranou schválený názor a s mírou vykořištování pracovní síly, jaká byla v evropě naposledy někde v 19. století. Co se ti prosím tě na tom může líbit?! 8-s
27. 1. 2016 13:54
Re: Víte že
Tím chceš jako naznačit, že v ČSSR "prachsprostá diktatura nebyla"? Vždyť i soudrizi se s tím nijak netajili a hovořili o "diktatuře proletariátu" (ve skutečnosti KSČ). :-)